Svet

Sednica SB UN: Zapad traži ukidanje UNMIK-a?

Predstavnik SAD u UN je ocenio da je misija UNMIK-a "do kraja ispunila svoj mandat", a politički koordinator VB u UN Fergus Ekersli je tvrdio da je situacija na KiM neuporediva sa onom iz 1999. godine
Sednica SB UN: Zapad traži ukidanje UNMIK-a?Getty © Johannes Simon/Getty Images

Predstavnik SAD u UN ocenio je danas da je danas da je misija UNMIK-a "do kraja ispunila svoj mandat'', i istakao da je vreme za UN da preuzme važniju ulogu kada je reč o KiM.

''Cenimo UNMIK, koji je radio svoj posao od 1999, ali moramo reći da je ta misija do kraja ispunila svoj mandat'', rekao je američki predstavnik.

On je naveo da Vašington, zajedno sa evropskim partnerima, nastavlja sa čuvanjem demokratije, multietničkih društava i vladavine prava na Zapadnom Balkanu.

''To je kritično pitanje. Podržavamo dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom EU, cenimo napore Džozepa Borelja i Miroslava Lajčaka pri posredovanju'', rekao je on i dodao da su tzv. Kosovo i Srbija napravile krucijalan korak potpisivanjem Briselskog sporazuma.

''Ohrabrujemo obe strane da primene obaveze i zaobiđu krize, putem dijaloga. Nadamo se da ćemo videti još ovakvog duha na narednom sastanku 2. maja'', rekao je on.

Američki predstavnik je istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština od strane prištinskih vlasti, na način koji se poklapa sa ustavom tzv. Kosova, ''kritično'' važan deo sprovođena dogovora.

Britanija: Podržavamo Rezoluciju 1244, ali...

Politički koordinator Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Fergus Ekersli izjavio je danas da London i dalje podržava Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, ali da je situacija na Kosovu i Metohiji neuporediva sa onom iz 1999. godine.

Ekersli je, govoreći na sednici SB UN o situaciji na KiM, rekao da je sada trenutak da Savet razmotri nove okolnosti i da uskladi delovanje UNMIK-a.

Japan je takođe zatražio preispitivanje mandata UNMIK-a, navodeći da se na KiM preklapaju nadležnosti misija, prenosi RTS.

Britanski predstavnik je ukazao na "značajan napredak" u odnosima Srbije i tzv. Kosova do kojeg je došlo uz posredstvo Evropske unije, a posebno je pohvalio dogovor koji su dve strane postigle u Briselu u februaru ove godine.

On je pozvao obe strane da se uzdrže od retorike i delovanja koji bi mogli da ugroze put ka normalizaciji odnosa, te da što pre formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Formiranje ZSO je u interesu obe strane na duže strane", naveo je on.

Istakao je da su loši odnosi Beograda i Prištine prethodnih godina loše uticali na njihovu stabilnost.

Ekersli je pohvalio demokratiju na KiM, rekavši da je ona dostigla zrelost, što je dovelo do napretka tzv. Kosova na listama koje se tiču građanskih sloboda.
Posebno je pohvalio borbu prištinskih vlasti protiv korupcije.

Međutim, istakao je da je neophodno uspostavljanje funkcionalnih institucija na severu KiM, te da Velika Britanija ostaje posvećena podršci demokratiji na tzv. Kosovu i njegovom punopravnom učešću na međunarodnoj sceni.

Francuska: ZSO od ključne važnosti

Zamenica specijalnog predstavnika Francuske pri Ujedinjenim nacijama Natali Estival Brodhurst izjavila je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno za normalizaciju odnosa Srbije i tzv. Kosova.

Ona je obe strane pozvala da momentalno, bez ikakvih rezervi, sprovedu sve što je dogovoreno sporazumom iz Ohrida, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština.

"To je ključni element sporazuma", rekla je ona.

Estival Brodhurst je rekla da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zakazan za 2. maj u Briselu, pružiti mogućnost da se razgovara o statusu ZSO, prenosi Tanjug.

Ona je navela da je zvaničan Pariz zadovoljan jer je došlo do određenog napretka u odnosima Beograda i Prištine, ali je ocenila da je ton ministra spoljnih poslova Srbije i tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bio problematičan.

Istakla je da treba izbeći novu krizu u narednim nedeljama kako se ne bi zaustavio "pozitivan trend".

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih mera koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije", navela je francuska predstavnica u UN.

Posebno je istakla da treba naći rešenje kada je reč o promeni registarskih tablica.

Govoreći o vanrednim izborima na severu Kosova i Metohije, Estival Brodhurst je rekla da oni ne mogu biti rešenje na duže staze.

Izrazila je žaljenje zbog slabe izlaznosti i neučešća Srba na izborima.

Ona je zaključila da Srbija i tzv. Kosovo moraju da postignu sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

image