Svet

Sestra lidera Severne Koreje: Bajden je starac bez budućnosti

Saradnja SAD i Južne Koreje dovešće do ozbiljnog ugrožavanja mira i bezbednosti severoistočne Azije, kao i celog sveta, kaže Kim Jo Džong
Sestra lidera Severne Koreje: Bajden je starac bez budućnosti© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i zamenica šefa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Kim Jo Džong izjavila je da će Vašingtonska deklaracija lidera Sjedinjenih Država i Južne Koreje pogoršati bezbednosnu situaciju u svetu, prenosi Centralna novinska agencija Severne Koreje (KCNA).

"Sporazum o jačanju vojne i bezbednosne saradnje između SAD i Južne Koreje dodatno će pogoršati situaciju na korejskom poluostrvu. Vašingtonska deklaracija samo će dovesti do toga da će mir i bezbednost severoistočne Azije i celog sveta biti ozbiljnije ugroženi, a to je čin koji nikako ne treba pozdraviti", poručila je. 

Kimova sestra, reagovala je i na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena o "promeni režima u Severnoj Koreji", rekavši da su to besmislene izjave "starca bez budućnosti".

"Ovo se može shvatiti kao besmislena izjava starca koji uopšte nije u stanju da preuzme odgovornost za bezbednost i budućnost SAD-a, starca bez budućnosti", rekla je Kim Jo Džong, dodavši da reči mogu posmatrati i kao pretnja.

Ova reakcija zvaničnog Pjongjanga usledila je nakon potvrde Vašingtona da će Južnoj Koreji omogućiti bolji uvid u svoju nuklearnu doktrinu u slučaju bilo kakvog sukoba sa Severnom Korejom koja neprekidno uvećava svoj arsenal taktičkog raketnog naoružanja.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning ranije je rekla da Vašingtonska deklaracija lidera Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koja poziva na stvaranje grupe za nuklearno planiranje, "podriva režim nuklearnog neširenja".

Podsetimo, nedavno je održan Samit za demokratiju u organizaciji američkog predsednika Džozefa Bajden, koji je na kraju sa južnokorejskim liderom Jun Suk-jolom usvojio Vašingtonsku deklaraciju, koja poziva na stvaranje savetodavne grupe za nuklearno planiranje kako bi se ojačalo prošireno odvraćanje, razvili konkretni planovi za njegovu upotrebu, razgovarali o nuklearnim i strateškim planiranje i odgovor na pretnje režimu neširenja oružja izvan Severne Koreje.

image