Svet

Kuleba: Ako nam ne uspe ova, započećemo mi drugu kontraofanzivu

Ukrajinski zvaničnik je rekao da se prolećni napad, koji najavljuje ukrajinska vojska ne smatra poslednjim, osim ako im pođe za rukom
Kuleba: Ako nam ne uspe ova, započećemo mi drugu kontraofanzivuwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasov

Ako sadašnja kontraofanziva ne bude uspešna za Ukrajinu, organizovaćemo još jednu, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitrij Kuleba za nemački list "Bild".

"Nemojte na ovu kontraofanzivu da gledate kao na poslednju, jer ne znamo šta će biti s njom. Ako ostvarimo uspeh u ovoj kontraofanzivi, onda može da se kaže da je poslednja. Ali ako nam ne uspe, znači da moramo da pripremimo sledeću kontraofanzivu", rekao je Kuleba.

Međutim, Ukrajina ima samo jednu šansu, rekao je krajem marta češki predsednik, bivši general NATO-a, Petr Pavel u intervjuu poljskom listu "Reč pospolita".

"Verujem da Ukrajina ima samo jedan pokušaj da pokrene veliku kontraofanzivu. Dakle, ako odluči da pokrene veliku kontraofanzivu i ne uspe, Ukrajini će biti izuzetno teško da nađe sredstva za sledeću", objasnio je lider Češke.

Prema njegovim rečima, već sledeće zime će biti "izuzetno teško da se održi sadašnji nivo pomoći" Ukrajini, jer su iscrpljene rezerve vojske i opreme, uništena je infrastruktura, a zemlje koje šalju pomoć su zamorene.

Premijer Ukrajine Denis Šmigal je ranije rekao da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da počne na leto, ili, kako se potom ispravio, "uskoro". Američki mediji su je obećavali još 30. aprila, a stručnjaci u Rusiji veruju da su informacije o kontraofanzivi možda deo kampanje opšteg dezinformisanja.

Više visokih američkih zvaničnika takođe je izrazilo sumnju da će Ukrajina uskoro biti sposobna da postigne svoj proklamovani cilj - da protera ruske trupe sa svih teritorija za koje tvrdi da su njene.

image