Svet

Erdogan: Kiličdarogluove izjave o mešanju Rusije u turske izbore su sramne

Glavni Erdoganov protivkandidat na predstojećim izborima optužio je Rusiju da je odgovorna za objavljivanje montiranog video sadržaja na društvenim mrežama
Erdogan: Kiličdarogluove izjave o mešanju Rusije u turske izbore su sramnewww.globallookpress.com © Ak Party Office/Keystone Press Agency

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu da treba da se stidi izjava o navodnom "mešanju Rusije" u turske predsedničke izbore, prenose RIA Novosti.

"Sada je gospodin Kemal počeo da zadirkuje Rusiju. Kaže da Rusija upravlja turskim izborima. Sram vas bilo, sramite se. Šta kažete ako kažemo da Amerika, Engleska i Nemačka upravljaju izborima u Turskoj?", rekao je Erdogan.

Glavni Erdoganov protivkandidat, Kemal Kiličdaroglu, optužio je Rusiju da je odgovorna za objavljivanje montiranog video sadržaja na društvenim mrežama.

On je optužio "ruske prijatelje" za plasiranje montiranih video snimaka i "dipfejk" klipova o Erdoganovim protivkandidatima, prenosi "Rojters".

Nasuprot tome, turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu optužio je SAD da se mešaju u izbore u Turskoj, nakon odluke jednog od predsedničkih kandidata Muharema Inčea da se povuče iz predizborne trke.

"Sjedinjene Države se mešaju u naše izbore. To već svi u ovoj zemlji znaju, a i sam predsednik SAD Džozef Bajden je to izjavio. Jasno je odakle je došao napad na kandidata Muharema Inčea, kao i odakle je koordinisan. To je Amerika. Poslednjih dana gospodin Bajden je aktivirao svoje ljude u Turskoj", rekao je Sojlu za Si-En-En Turk.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za predstojeću nedelju, 14. maj. Drugi krug predsedničkih izbora, u slučaju da nijedan kandidat ne dobije 50 odsto glasova, zakazan je za 28. maj.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner