Svet

Kisindžer: Ukrajini je mesto u NATO-u jer postaje zemlja s najboljim naoružanjem u Evropi

Zapad bi mogao da razmotri dve opcije kako bi se obezbedio mir u Evropi. Prvo da primi Ukrajinu u NATO, a zatim da inicira zbližavanje s Rusijom ne bi li se stvorila stabilna granica u istočnom delu kontinenta, kaže bivši američki državni sekretar
Kisindžer: Ukrajini je mesto u NATO-u jer postaje zemlja s najboljim naoružanjem u EvropiGetty © Photo by Adam Berry/Getty Images

Ukrajina treba da bude primljena u NATO, jer postaje zemlja s najboljim naoružanjem u Evropi i najneiskusnijim rukovodstvom, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

"Neverovatno je opasno ono što Evropljani sada govore. Kažu da ih ne žele u NATO-u jer su previše rizični, ali će ih dobro naoružati i dati im najbolje oružje. Naoružali smo Ukrajinu do te mere da će ona postati najbolje naoružana zemlja i s najneiskusnijim rukovodstvom u Evropi", rekao je Kisindžer u intervjuu za "Ekonomist".

On veruje da će se sukob između Rusije i Ukrajine završiti otprilike na istim pozicijama koje su države imale pre 24. februara 2022. i strahuje da bi Ukrajina kasnije mogla da pokuša vojnim putem da zauzme teritorije nad kojima je Rusija uspostavila kontrolu od 2014. godine.

Kisindžer je sugerisao da će svet dobiti "nezadovoljnu Rusiju, ali i nezadovoljnu Ukrajinu ako se Specijalna operacija ne završi u korist Moskve".

Dodao je da bi Zapad mogao da razmotri dve opcije, kako bi se obezbedio mir u Evropi. Prvo da primi Ukrajinu u NATO, zatim da inicira zbližavanje s Rusijom ne bi li se stvorila stabilna granica u istočnom delu kontinenta.

"Zbog evropske bezbednosti, bolje je imati Ukrajinu u NATO-u, gde ne može sama da odlučuje o teritorijalnim pretenzijama", poručio je Kisindžer.

image
VV inauguration
banner