Rusija

Kisindžer predviđa mir u Ukrajini: Pregovori bi, uz posredovanje Kine, mogli da počnu do kraja godine

Objavom svog "Stava o političkom rešenju ukrajinske krize" u februaru, Kina se predstavila kao potencijalni posrednik između Moskve i Kijeva, smatra bivši američki državni sekretar
Kisindžer predviđa mir u Ukrajini: Pregovori bi, uz posredovanje Kine, mogli da počnu do kraja godineGetty © Chip Somodevilla

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je za Si-Bi-Es Njuz da se sukob u Ukrajini možda približava prekretnici i da bi mirovni pregovori, uz posredovanje Kine, mogli da počnu do kraja 2023. godine.

"Sada kada je Kina ušla u pregovore, to će doći do vrhunca, mislim do kraja godine", rekao je 99-godišnji diplomata za Si-Bi-Es u intervjuu emitovanom u nedelju. Do tada, nastavio je, "pričaćemo o pregovaračkim procesima, pa čak i o stvarnim pregovorima".

Objavom svog "Stava o političkom rešenju ukrajinske krize" u februaru, Kina se predstavila kao potencijalni posrednik između Moskve i Kijeva. Kineski plan su u potpunosti odbacile SAD i EU, dok je ruski predsednik Vladimir Putin opisao neke od njegovih 12 tačaka kao "u skladu sa stavom Moskve", a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozdravio samo nekoliko njegovih tačaka, ali tvrdi da Kijev neće ni na koji način praviti kompromise sa Rusijom.

Zelenski odbija da pregovara sa Putinovom vladom – ukrajinski lider je dekretom prošlog oktobra zabranio kontakt sa Kremljom, i to je samo jedan kamen spoticanja sa kojim se suočava Kina ili bilo koji drugi potencijalni posrednik.

Rusija smatra sukob u Ukrajini proksi ratom - između sebe i NATO-a, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da se nikakvi pregovori neće voditi "sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već direktno sa njegovim gospodarima".

U Vašingtonu administracija predsednika Džoa Bajdena javno tvrdi da je na Ukrajini da odluči kada će tražiti mir. SAD nisu nudile nikakve podsticaje Zelenskom da to učini, a Bajden mu je ponudio da nastavi da ga snabdeva oružjem "koliko god bude potrebno", kako bi postigao svoje ratne ciljeve. Među tim ciljevima je i zauzimanje Krima, ruske teritorije od 2014. godine. Američki vojni lideri su javno priznali da su šanse da se to dogodi nikakve.

Kisindžer je prošle godine navukao gnev Kijeva kada je sugerisao da Ukrajina treba da prihvati povratak na "status kvo ante", ili da se odrekne svojih teritorijalnih pretenzija na Krim i dodeli autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u ime mira. Od tada je predložio da ove teritorije postanu osnova pregovora nakon prekida vatre i ruskog povlačenja.

Moskva je više puta ponavljala da je otvorena za razgovore sa Kijevom, ali samo ako Ukrajina "prizna realnost na terenu", uključujući i novi status regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja kao delova Rusije. U suprotnom, navodi Kremlj, Rusija će rešiti sukob vojnim putem.

image
VV inauguration
banner