Svet

G7: Podržavaćemo Ukrajinu ove i sledeće godine

Vojna i finansijska pomoć najbogatijih demokratija sveta Kijevu će stizati još neko vreme
G7: Podržavaćemo Ukrajinu ove i sledeće godineGetty © Tomohiro Ohsum

Lideri G-7 najavili su, u zajedničkom saopštenju, da će ove i sledeće godine Kijevu slati vojnu pomoć, ali i finansijsku podršku "ratom uništenoj ekonomiji" Ukrajine.

Protiv Rusije koju optužuju za "agresiju" protiv te zemlje, i dalje će, prema navodima Rojtersa, ove države voditi ekonomski rat koji će se ogledati u pooštravanju sankcija.

"Ovo uključuje izvoz industrijskih mašina, alata i druge tehnologije koju Rusija koristi za obnovu svoje ratne mašine", naveli su oni u zajedničkom saopštenju, dodajući da će nastaviti i napore da se ograničavaju ruski prihodi od trgovine metalima i dijamantima.

Budući da je i liderima G7 jasno da je Rusija uspela da zaobiđe sankcije, najavljeno je da grupa "sarađuje" sa zemljama kroz koje bi roba, usluge ili tehnologija mogle da se tranzitiraju u Rusiju.

"Primećujemo i ohrabrujemo obaveze koje su ove zemlje preuzele da osiguraju da se naše mere ne zaobilaze i da imaju predviđeni efekat", rekli su lideri G7 u zajedničkom saopštenju.

I ukrajinski lider Vladimir Zelenski bi, na samit G7 koji se održava u Japanu, sudeći prema pisanju medija, trebalo da stigne u nedelju.

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za državnu televiziju da je prisustvo Zelenskog ovom skupu "apsolutno neophodno za odbranu naših interesa".

"Njegovo neočekivano prisustvo ima za cilj jačanje zapadne podrške Ukrajini, dok se rat sa Rusijom približava svom šesnaestom mesecu trajanja. Nastojaće da obezbedi podršku učesnika koji nisu članovi G7, kao što su Indija i Brazil, a koji se nisu pridružili zapadnom kažnjavanju Moskve", naveo je "Fajnenšel tajms" najavljujući dolazak Zelenskog u Japan.

image