Svet

Melonijeva pozvala Afričku uniju u G20

Premijerka Italije se danas sastala i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim sa kojim je, kako je objavljeno, razgovarala o daljoj podršci Kijevu
Melonijeva pozvala Afričku uniju u G20© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, POOL

Premijerka Italije Đorđa Meloni pozvala je na uključivanje Afričke unije u G20 za vreme samita Grupe 7 u Hirošimi.

"Mnogi od nas su već podržali zahtev Afričke unije za pridruživanje G20. Italija je za to. Mislim da bi bilo dobro da i na ovom samitu izrazimo podršku toj inicijativi", rekla je Melonijeva a preneo Askanjuz.

Italijanska političarka je ujedno kritikovala Međunarodni monetarni fond zbog oštrog stava prema Tunisu.

"Tunis je u veoma teškoj situaciji i očigledno mu preti finansijski krah. Pregovori između MMF-a i Tunisa su blokirani. Postoji određena rigidnost MMF-a. Verujem da pristup treba budite pragmatičniji, jer u suprotnom rizikujemo da pogoršamo već lošu situaciju", rekla je Melonijeva.

Tunis je glavna polazna tačka za migrante koji u Italiju stižu preko Sredozemnog mora. Prema poslednjim podacima italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. januara u zemlju je već stiglo 45.000 migranata, dok ih je u istom vremenskom periodu prošle godine bilo znatno manje – 17,1 hiljada.

Melonijeva se danas sastala i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim sa kojim je, kako je to on napisao na Telegramu, razgovarala o daljoj političkoj i odbrambenoj podršci Kijevu, a bilo je reči i o nedavnoj poseti ukrajinskog lidera Italiji. 

Premijerka Meloni je inače napustila samit dan pre završetka ne bi li se što pre vratila u Italiju čiji su sever zahvatile dramatične poplave, posebno u oblasti Emilija-Romanja.

image