Svet

Čen Venćing: Kina će uzeti snažnu ulogu u sistemu bezbednosti

Nijedna zemlja ne sme nametati svoju volju drugima, važno je voditi se istinskim multilateralizmom i demokratijom u međunarodnim odnosima, naglasio je kineski diplomata na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi
Čen Venćing: Kina će uzeti snažnu ulogu u sistemu bezbednosti© Tanjug/ Thomas Peter/Pool Photo

Svet je danas nespokojan, promene koje se dešavaju poslednjih sto godina uticale su na promene sa kojima se danas srećemo, rekao je član Politbiroa Komunističke partije Kine, koji je prethodno bio na čelu Ministarstva državne bezbednosti Čen Venćing na 11. Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Moskvi.

Tema današnjeg susreta, kako je rekao Venćing, od velike je važnosti jer "govorimo o uspostavljanju mira, novim preprekama i pretnjama bezbednosti u svetu".

"Kina će uzeti snažnu ulogu u sistemu bezbednosti, odgovoriće na izazove i odradiće svoj deo u čuvanju globalne bezbednosti", kazao je kineski diplomata.

Dodao je da nijedna zemlja ne sme nametati svoju volju drugima i da je važno voditi se istinskim multilateralizmom i demokratijom u međunarodnim odnosima.

"Treba očuvati sistem baziran na međunarodnom pravu i principima Povelje UN", naglasio je.

Prema njegovim rečima, čovečanstvo se susrelo sa opasnostima u sferi bezbednosti, zbog toga što se Ustav UN-a neefikasno ispunjava.

Kako je istakao, nije ključna borba autokratije i demokratije, čega je uvek bilo, već to što se neke države pridržavaju sile u spoljnoj politici.

Predložio je da se svetski lideri oslone na drevnu kinesku mudrost, koja može da dovede do bezbednosti i sigurnosti u svetu, misleći na uzajamno poštovanje i prijateljske odnose.

"Pravda i dobra dela su za svakoga", kazao je Venćing i predložio diplomatiju slobode i rukovođenje opštim koncepcijama bezbednosti.

image