Svet

Švajcarska: Politika neutralnosti ipak ostaje na snazi

Aktuelna politika ostaje na snazi i pored rusko-ukrajinskog sukoba, potvrdila vlada ove zemlje
Švajcarska: Politika neutralnosti ipak ostaje na snaziwww.globallookpress.com © Valentin Wolf

Švajcarska neće menjati svoju politiku neutralnosti "uprkos invaziji Rusije na Ukrajinu", potvrdila je vlada ove zemlje.

Sedmočlano Savezno veće saglasno je da trenutni pristup Švajcarske, kako je on definisan 1993. godine, ostaje na snazi, te da ga ne treba prilagođavati rusko-ukrajinskom sukobu.

"Trenutna politika pruža dovoljno prostora da se neutralnost koristi kao instrument švajcarske spoljne i bezbednosne politike u sadašnjem međunarodnom kontekstu", navodi se u saopštenju koje predstavlja odgovor na pitanje spoljnopolitičkog komiteta Senata.

U Švajcarskoj je u toku debata o interpretaciji politike neutralnosti nakon uvođenja sankcija Rusiji. Konzervativna struja se zalaže za "striktnu" interpretaciju, a u skladu sa tim, Narodna partija Švajcarske planira da pokrene inicijativu kojom bi se u ustav uključio termin"sveobuhvatna neutralnost", pišu lokalni mediji.

Sa druge strane, liberalnija struja traži da Švajcarska zauzme aktivniju ulogu na međunarodnoj političkoj sceni.

Trenutna politika ove alpske države podrazumeva da ona ne učestvuje u oružanim sukobima, niti podržava neku od zaraćenih strana. Kao neutralna zemlja, deluje i kao diplomatski posrednik kada dođe do prekida odnosa između određenih država.

Međutim, nakon uvođenja sankcija Rusiji, Kremlj je Švajcarsku okarakterisao kao neprijateljsku zemlju, poručivši da ona više nije neutralna.

image