Svet

Novi izum Evropske unije: "Prijatelji Zapadnog Balkana" još jedna šargarepa za region

Evropska unija mora "konačno odlučno da nastavi sa procesom proširenja za jugoistočnu Evropu", navodi se u saopštenju austrijskog ministarstva
Novi izum Evropske unije: "Prijatelji Zapadnog Balkana" još jedna šargarepa za regionGetty © Carl Court

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg predstaviće tokom foruma EU u Donjoj Austriji "Prijatelje Zapadnog Balkana", grupu od sedam država članica EU koje žele da ubrzaju pristupanje država Zapadnog Balkana savezu, saopštilo je njegovo ministarstvo u sredu.

Tu grupu činiće Austrija, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Češka i spremne su da preduzmu odlučnu akciju, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Evropska unija mora "konačno odlučno da nastavi sa procesom proširenja za jugoistočnu Evropu", navodi se u saopštenju Ministarstva koje prenosi "Euraktiv".

"Sa pravim fokusom na Ukrajinu, EU ne sme da izgubi iz vida države Jugoistočne Evrope", dodaje se.

Šalenberg je na forum pozvao trojicu srednjoevropskih kolega: Miroslava Vlahovskog iz Slovačke, Jana Lipavskog iz Češke i Gordana Grlića Radmana iz Hrvatske.

Prisustvovaće i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, zajedno sa ključnim članovima civilnog društva iz BiH i dijaspore u Austriji.

Ovo zalaganje Austrije za novu grupu dolazi u trenutku kada se navršilo 20 godina od samita EU-Zapadni Balkan u održanog Solunu 2003. godine, a kada je regionu obećan ulazak u Uniju.

Međutim, Zeleni su već kritikovali poziv kancelara Karla Nehamera italijanskoj premijerki Đorđi Meloni na Evropski forum Vahau, optužujući ga da "povlađuje ekstremnoj desnici".

image