Svet

Kraljici Elizabeti navodno traženo da spreči britansko-ruskog magnata da dobije mesto u Domu lordova

Jevgenija Lebedeva je za Dom lordova predložio bivši britanski premijer Boris Džonson
Kraljici Elizabeti navodno traženo da spreči britansko-ruskog magnata da dobije mesto u Domu lordovaGetty © Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images

Pokojnoj kraljici Elizabeti II navodno je bilo zatraženo da spreči ulazak rusko-britanskog medijskog magnata Jevgenija Lebedeva u gornji dom britanskog parlamenta, prenose mediji.

Pozivajući se na predstojeći dokumentarni film koji će se baviti tom aferom, londonski "Gardijan" piše da su zvaničnici britanske vlade kontaktirali Bakingemsku palatu u julu 2020. sa pitanjem hoće li sprečiti Jevgenija Lebedeva, sina oligarha i bivšeg oficira KGB Aleksandra Lebedeva, da dobije mesto u Domu lordova.

Lebedeva Mlađeg je za Dom lordova preporučio bivši premijer Boris Džonson, koji je zbog toga pretrpeo političke kritike usled rasprostranjenog straha od navodnog ruskog uticaja na britansku politiku, navodi "Politiko". Lebedev je ušao u gornji dom britanskog parlamenta u novembru 2020. godine.

Sprečavanje kandidata da uđu u Dom lordova je u skladu sa ovlašćenjima koje monarh ima na osnovu Ustava Ujedinjenog Kraljevstva, ali je Bakingemska palata navodno odbila zahtev britanskih zvaničnika iz 2020. godine zbog, kako se navodi, bojazni od uvlačenja pokojne kraljice u političku kontroverzu.

Aleksandar Lebedev i njegov sin kupili su novine "Ivning standard" i "Independent" pre više od deset godina, a Lebedev Stariji je postao predmet kanadskih sankcija nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

Laburista i član Komisije Doma lordova za odobravanje kandidata (Holak) Dejvid Klark rekao je za "Gardijan" da su zvaničnici britanske vlade bili "zaista zabrinuti" zbog ulaska Jevgenija Lebedeva u gornji dom i da su smatrali da bi to predstavljalo "veliku, veliku grešku."

Portparol bivšeg premijera Borisa Džonsona je za "Gardijan" rekao da je pri Lebedevljevom imenovanju praćena standardna procedura tokom koje nije bilo protivljenja.

"Lord Lebedev je britanski državljanin. Ulagao je u britansko novinarstvo i intenzivno je kritikovao ruski režim. Nije u redu suditi o ljudima na osnovu njihove zemlje rođenja ili zvuka prezimena. Ovo je dosadna, ksenofobična kampanja", dodaje se u odgovoru Džonsonovog portparola.

Lebedevljev portparol je timu koji stoji iza dokumentarnog filma takođe poručio da je Lebedev upoznat sa bezbednosnom situacijom i da, na osnovu informacija koje poseduje, britanske bezbednosne službe nisu pokušale da ubede tadašnjeg premijera da povuče njegovu nominaciju.

image