Svet

Drugi pogled na Avganistan: Britanski poslanik oduševljen svojom posetom ratom razorenoj zemlji

Moramo da uradimo šta je najbolje za narod Avganistana, poručuje britanski poslanik
Drugi pogled na Avganistan: Britanski poslanik oduševljen svojom posetom ratom razorenoj zemljiGetty © Getty Images / Stringer

Predsedavajući Komiteta za odbranu britanskog parlamenta Tobajas Elvud predložio je da London razmotri svoju politiku prema talibanima jer je zemlja kojom vladaju - Avganistan "totalno transformisana".

U autorskom tekstu za "Telegraf", Elvud je naveo da se nedavno vratio iz Avganistana gde je "bezbednosna situacija znatno bolja, ljudi su slobodni da putuju, a rasprostranjena korupcija koja je uticala na sve nivoe vlade bivšeg predsednika Ašrafa Ganija je skoro nestala. A zastrašujuća trgovina opijumom na crnom tržištu koja je uništila ekonomiju nacije je naizgled nestala".

Ova ratom razorena zemlja nije doživela ovakav relativni mir od 1970-ih. I to se vidi, tvrdi poslanik. "Zakrčene ulice vrve od života dok se svi bave svojim poslom – oslobođeni beskonačnih kontrolnih punktova i neprestanog straha od nasilja. Talibanske vlasti nisu ništa vidljivije nego što je naša policija u Londonu".

U srcu provincije Helmand, gde je britanska vojska nekada krvarila, dešava se transformacija. Pejzaž je prošaran minijaturnim solarnim panelima koji napajaju hiljade sistema za navodnjavanje koji neguju obilna polja pamuka, voća i pšenice. Kolosalna elektro turbina od 200 tona, koju su britanske snage donele na branu Kajaki pre više od jedne decenije, ali nikada nije bila u funkciji, sada aktivno snabdeva strujom Kandahar i šire preko ekspanzivnih pilonskih vodova. Visokonaponski distributivni sistem postao je spas za lokalnu privredu, olakšavajući vađenje, preradu i izvoz minerala, kao što je mermer, u ogromnim razmerama, nastavlja dalje Elvud.

On ocenjuje da insistiranje na zapadnom načinu uređenja države nije dobro "leglo" plemenskoj zemlji koja nije upoznata sa demokratskim normama. Šta je bilo bilo je, navodi Elvud i dodaje da je sada glavno pitanje da li treba uspostaviti odnose sa pobednicima dugogodišnjeg sukoba.

Zapad sada uskraćuje međunarodnu pomoć, uključujući devet milijardi dolara zamrznute avganistanske imovine u inostranstvu. Britanska ambasada je zatvorena iz političkih, a ne iz bezbednosnih razloga. Naravno, ovaj bojkot traje zbog talibanskih regresivnih zakona protiv obrazovanja i zapošljavanja žena.

Ovaj pristup je razumljiv, ali pre nego što pokušamo da oblikujemo njihovu politiku, moramo prvo nastojati da ih razumemo. Ono što se dešava je da ne postoji jedinstveno tumačenje šerijatskog zakona u redovima talibana.

Rukovodstvo mora da upravlja ovim podelama ili rizikuje da se frakcije odvoje i pridruže ekstremističkim grupama. Talibani sada izdaju radne dozvole u svim sektorima, što ukazuje da potpuna zabrana zapošljavanja žena nije održiva. Bojna polja su sada polja pamuka puna muškaraca i žena.

Situacija u Avganistanu je "pipava". Humanitarna pomoć neophodna je za 70 odsto stanovništva, devet od 10 domaćinstava suočava se sa nedostatkom hrane. Polovina od devet miliona dece (oba pola) starosti ispod 11 godina nema pristup školovanju.

"Ako Zapad nastavi da se duri, mogli bismo da napravimo još jednu grešku koja bi gurnula zemlju sa fiskalne litice, potencijalno izazivajući još jedan ciklus nestabilnosti, terorizma i masovnih migracija", naveo je Elvud.

Potrebna je pragmatičnija strategija. Talibanska ograničenja ženskih prava mogu poslužiti kao pregovaračko sredstvo za zajedničko razumevanje. Ali takva mogućnost će ostati nepoznata dok se ne probudimo.

Prvi korak je ponovno otvaranje naše ambasade. Drugi je da postanete svesni stvarnosti. Budućnost Avganistana bi mogla biti ponovo rat ili život kineskog vazala. Sredina, prema mom mišljenju, koliko god mučna, zahteva da ponovo razmislimo i ponovo se uključimo, poručio je predsedavajući britanskog Komiteta odbrane.

image