Svet

Američka Devičanska ostrva: "Džej Pi Morgan" ignorisao Epstinove "Lolite"

Da li je banka prikrila seksualno zlostavljanje jer je Epstin bio bogati klijent? Američka Devičanska ostrva tvrde da jeste, ali tu postoji problem
Američka Devičanska ostrva: "Džej Pi Morgan" ignorisao Epstinove "Lolite"Getty © Stephanie Keith / Stringer

Američka Devičanska ostrva objavila su nove optužbe protiv "Džej Pi Morgan Čejsa" zbog veza banke sa bivšim klijentom Džefrijem Epstinom.

Banka je uzvratila da su Američka Devičanska ostrva takođe kriva za Epstinovo seksualno zlostavljanje mladih žena i tinejdžerki, rekavši da je teritorija koristila svoja ovlašćenja da omogući ove zločine.

"Džej Pi Morgan Čejs" tvrdi da je teritorija olakšala izdavanje viza što je omogućilo Epstinu da dovodi žrtve na ostrvo, i navodno su "gledali na drugu stranu" kad god bi Epstin stigao na lokalne aerodrome u pratnji mladih žena i devojaka.

Američka Devičanska ostrva tuže "Džej Pi Morgan" za najmanje 190 miliona dolara, rekavši da je banka ignorisala crvene zastavice o Epstinu jer je bio bogat i unosan klijent od 1998. do 2013. godine.

Uoči suđenja zakazanog za 23. oktobar, Američka Devičanska Ostrva žele da sudija proglasi da je banka učestvovala u Epstinovoj trgovini ljudima i ometala sprovođenje zakona.

Kako prenosi Rojters, u podnescima teritorije postoji mnogo novih detalja o navodnom ponašanju banke sa sedištem u Njujorku, uključujući više od 25 miliona dolara uplata Epstinovoj saradnici Žislen Maksvel i stotine hiljada dolara plaćenih Epstinovim žrtvama.

Takođe su citirali mejl više izvršne direktorke "Džej Pi Morgana" Meri Erdoes, sada šefe upravljanja imovinom i bogatstvom banke, iz septembra 2012. godine, u kome je poredila kuću drugog klijenta sa Epstinovom.

"Podseća me na kuću DžE, osim što je ukusnije nameštena i ima manje Lolita", navela je ona. "Više deluje kao (muzej) Frik. Umetnička dela su fantastična. Vau!"

Bankarski gigant, pak, želi da sudija izjavi da Američka Devičanska Ostrva ne bi trebalo da budu u mogućnosti da traže novčanu pomoć i da odbaci optužbu teritorije da je banka ometala sprovođenje zakona.

Banka je već okrivila Američka Devičanska Ostrva da su imala dobar odnos sa Epstinom, da su mu najviši zvaničnici davali poreske olakšice i odrekli se zahteva za praćenje seksualnih prestupnika u zamenu za gotovinu i poklone.

Epstin je posedovao dva privatna ostrva unutar teritorije, a navodno je kupio drugo kako bi sprečio ljude da špijuniraju njegova seksualna zlostavljanja žena na prvom.

Američka Devičanska ostrva su već dobila više od 105 miliona dolara od Epstinovih naslednika i postigla su nagodbu sa milijarderom Leonom Blekom, koji je bio prijatelj osramoćenog finansijera.

"Džej Pi Morgan" je prošlog meseca pristao da plati 290 miliona dolara za rešavanje odvojene tužbe desetina Epstinovih žrtava.

Epstin je umro u avgustu 2019. u zatvoru na Menhetnu dok je čekao suđenje za trgovinu ljudima. Njegova smrt je proglašena za samoubistvo.

image