Svet

"Bolest iks": Velika Britanija razvija novu vakcinu protiv nepoznatog oboljenja

Koji virus će odneti primat i izazvati sledeću pandemiju, ostaje nepoznanica, zbog čega se buduća bolest naziva "bolest iks"
"Bolest iks": Velika Britanija razvija novu vakcinu protiv nepoznatog oboljenjaGetty © Finnbarr Webster/Getty Images

Britanski naučnici počeli su da razvijaju vakcine kako bi se osigurali od nove pandemije izazvane za sada nepoznatom "bolešću iks".

Studiju izvodi tim sastavljen od više od 200 naučnika u vladinom visokobezbednosnom laboratorijskom kompleksu Porton daun u Viltširu.

Oni su sastavili listu pretećih virusa čiji su nosioci životinje a koji imaju potencijal da zaraze mnoštvo ljudi i koji bi se u budućnosti mogli brzo proširiti svetom.

Koji virus će odneti primat i izazvati sledeću pandemiju, ostaje nepoznanica, zbog čega se buduća bolest naziva "bolest iks".

"Skaj njuz" je bio u pratnji eksperata, koji upravljaju Agencijom za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi videli da li se posao obavlja u laboratorijama sa visokim stepenom zaštite.

Profesorka Dženi Heries, šefica Agencije za zdravstvenu sigurnost UK rekla je za taj portal da pokušavaju da se pripreme, da u varijanti nove zaraze patogenom, što veći deo tog posla urade unapred.

"Nadajmo se da možemo da sprečimo buduću pandemiju", izjavila je ona. 

Centar za razvoj i evaluaciju vakcina u Porton Daunu proširen je kako bi preuzeo taj veliki posao, a prvobitno je bio fokusiran na kovid-19 i testiranje efikasnosti vakcina protiv novih sojeva.

Međutim, naučnici u centru sada su uključeni u praćenje nekoliko visokorizičnih patogena, uključujući ptičji grip, majmunske boginje i hantavirus, bolest koju šire glodari.

Klinička ispitivanja u ranoj fazi su upravo počela, a očekuje se da će 24 volontera testirati cepivo.

image