Svet

Najpoznatiji rum na svetu je "međunarodni sponzor rata"

Kijev kaže da "Bakardi" podržava "agresiju na Ukrajinu"
Najpoznatiji rum na svetu je "međunarodni sponzor rata"Getty © Noam Galai/Getty Images for BACARDI

Ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) dodala je najveću svetsku privatnu kompaniju za proizvodnju alkoholnih pića "Bakardi limited" na listu "međunarodnih sponzora rata", zato što posluje u Rusiji za vreme sukoba sa Ukrajinom.

Kompanija, sa sedištem u gradu Hamilton na Bermudima, na početku Specijalne vojne operacije najavila je da će obustaviti izvoz u Rusiju, kao i oglašavanje na ruskom tržištu, ali su ovi navodi uklonjeni iz prvobitne izjave "Bakardija", piše "Kijev indipendent".

"'Bakardi limited' nastavlja da plaća značajne poreze koji odlaze u budžet Rusije, podržava njenu ekonomiju i sponzoriše agresiju na Ukrajinu", saopštili su iz NACP.

Oni, takođe, tvrde da je ruski ogranak ove kompanije, "Bakardi Rus" "iskoristio situaciju" i uvezao robu u vrednosti od 169 miliona dolara u periodu od godinu dana.

Nekoliko velikih međunarodnih brendova napustilo je Rusiju krajem februara prošle godine, ali to, ipak, nije uspelo da poljulja ekonomiju ove države.

Prema podacima koje je objavila ruska Federalna poreska služba, prihod "Bakardi Rus-a" je u 2022. porastao za 8,5 odsto na 32,6 milijardi rubalja, dok je neto profit porastao na 4,7 milijardi, što je 206,5 odsto više nego 2021. godine.

U vlasništvu "Bakardi limited" je više od 200 brendova, a kompanija posluje u više od 170 zemalja. Najpoznatija je po rumu, koji je najprodavaniji na svetu.

image