Svet

Strah i nervoza rastu: Vašington prvi put dozvolio hakovanje američkog satelita u svemiru

Hakerske grupe su u misiji - koju je odobrila vojska - da se infiltriraju u američki satelit koji kruži orbitom
Strah i nervoza rastu: Vašington prvi put dozvolio hakovanje američkog satelita u svemiruGetty © NASA / Handout

Američka administracija prvi put je dozvolila grupi hakera da vrše sajber napade na satelit SAD u orbiti u nadi da će im to pomoći da izgrade sigurnije svemirske sisteme i identifikuju bezbednosne propuste koje bi Kina ili drugi protivnici mogli da iskoriste, piše "Politiko".

Pet timova hakera nadmeće se na konferenciji o sajber bezbednosti DEF KON u Las Vegasu ko će prvi daljinski preuzeti kontrolu nad satelitom Svemirskih snaga SAD "Munlajter", koji se trenutno okreće u niskoj orbiti Zemlje.

Pored pokušaja da provale i izgrade vezu za prenos podataka sa satelitom, hakeri takođe pokušavaju da zadrže neprijateljske timove podalje od sopstvenog ranjivog sistema koristeći šifrovanje i "fajervol". Satelit kruži oko Zemlje brzinom od oko pet milja u sekundi, rekli su novinarima zvaničnici vazduhoplovnih i svemirskih snaga.

Iako takmičenje - sa nagradom od 50.000 dolara za prvo mesto -deluje kao zabavan, naučno-fantastični triler, ono odražava rastuću zabrinutost SAD da njihovi neprijatelji imaju ili razvijaju sajber sposobnosti da se infiltriraju i blokiraju odbranu SAD.

Kina razvija sposobnosti za "odbijanje, eksploataciju ili otmicu" neprijateljskih satelita, navodi se u poverljivom obaveštajnom izveštaju koji je procurio ovog proleća. Američka vojska takođe koristi podatke sa satelita da bi premestila trupe na položaje, komunicirala i prikupljala obaveštajne podatke.

"Politiko" podseća da je, navodno, Kina već pokušavala da iskoristi podatke sa satelita. Naime, 2018. godine, hakeri iz Kine su ciljali operatera satelitskih komunikacija neidentifikovane kompanije u, kako se činilo, misiji da špijuniraju i istraže kako da steknu kontrolu nad satelitima, tvrde iz kompanije za istraživanje sajber bezbednosti "Simantek". Nejasno je da li je pokušaj bio uspešan.

Rusija takođe usavršava svoje sposobnosti za hakovanje satelita u Ukrajini. Neposredno nakon što je Kremlj pokrenuo vojnu operaciju, infiltrirao se u satelitsku mrežu američke telekomunikacione kompanije "Vajasat". Hakerima je trebalo oko 45 minuta da pokrenu softver koji je izbacio do 45.000 modema van mreže, tvrde američki stručnjaci i dodaju da još uvek ne mogu da potvrde tačno kako su hakeri dobili pristup ViPiEnu, ali da očekuju da će se vratiti.

image