Svet

Kinesko ministarstvo odbrane: SAD su najveća nuklearna pretnja na svetu

Vašington, pod izgovorom jačanja "proširenog nuklearnog odvraćanja", šire nuklearne rizike na azijsko-pacifički region i čine sve što je moguće da održe svoju nuklearnu hegemoniju, rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Ćian
Kinesko ministarstvo odbrane: SAD su najveća nuklearna pretnja na svetuGetty © Photo by China Photos/Getty Images

Sjedinjene Države su najveća nuklearna pretnja na svetu i pribegavaju svim sredstvima da održe svoju hegemoniju, izjavio je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćian.

Ranije je šef strateške komande Pentagona Entoni Koton rekao da su "Amerikanci zabrinuti zbog svih vojnih nuklearnih radnji Kine, budući da ona ima priliku da se osloni na višegodišnje iskustvo SAD i Rusije". Prema njegovim rečima, Kina je u stanju da stvori većinu sistema koje razvijaju ili modernizuju obe velike nuklearne sile.

"Relevantne američke izjave nisu ništa drugo do ponavljanje stare pesme, uveličavanje takozvane 'kineske nuklearne pretnje', jer one traže izgovor za izgradnju sopstvenih nuklearnih snaga. Kina se tome oštro protivi", kazao je Vu Ćjan.

On je naglasio da "u stvari, SAD predstavljaju najveću nuklearnu pretnju na svetu".

Kako je naveo, SAD sprovode agresivnu politiku nuklearnog odvraćanja prve upotrebe i nastavljaju da ulažu velika sredstva u unapređenje minijaturizacije nuklearnog oružja za upotrebu u stvarnoj borbi.

"SAD, pod izgovorom jačanja 'proširenog nuklearnog odvraćanja', šire nuklearne rizike na azijsko-pacifički region i čine sve što je moguće da održe svoju nuklearnu hegemoniju", zaključio je portparol kineskog ministarstva odbrane.

image