Svet

Gejmeri ponovo dele tajna dokumenta: Tajni podaci o "jurofajteru" deljeni na forumima

Igrači video igre "Vor tander" postali su poznati po tome što dele klasifikovana dokumenta na internet forumima
Gejmeri ponovo dele tajna dokumenta: Tajni podaci o "jurofajteru" deljeni na forumimawww.globallookpress.com © IMAGO

Izgleda da u životu postoje tri stvari koje se ne mogu dovesti u pitanje - smrt, porezi i to da će obožavaoci video igre "Vor tander" (War Thunder) deliti poverljive materijale o svojim omiljenim tenkovima i avionima kako bi pokazali da su u pravu.

Ovog puta je reč o PDF dokumentu koji sadrži više od 700 strana detaljnih specifikacija "jurofajter tajfuna DA7", italijanske razvojne verzije borbenog aviona koji koriste mnoge države u Evropi i na Bliskom istoku, piše portal "Sajbersekjuriti konekt".

Ta objava, koju su administratori "Vor tander" foruma u međuvremenu obrisali, napravljena je u diskusiji o tome koji bi avioni mogli da budu uključeni u igricu. 

Jedan od fanova je smatrao da je važno da avioni budu dobro i realistično napravljeni, zbog čega je poslao poverljivi dokument sa specifikacijama.

"Nemojte kačiti uputstva za DA7", napisao je jedan od administratora, pre nego što je podelio pravila kreatora te igre o deljenju takvih materijala.

"Ukratko, nije dozvoljeno deljenje klasifikovanih dokumenata i tehničkih informacija, osim onih koje su deklasifikovne", navodi se u pravilima.

Sami podaci su uglavnom označeni kao "NATO ograničeni", a dokument je dostupan za kupovinu na mreži - doduše, na nečemu što se čini da je ruska veb stranica, i na veb lokaciji koja se zove "Flajt manuals onlajn".

Kako su dokumenti dospeli na javne veb stranice ostaje misterija, ali izgleda da informacije u njima nisu preterano vredne.

"Vor tander" – popularna video igra koja sadrži detaljno napravljene avione, oklopna vozila i ratne brodove – već ima istoriju kada je reč o deljenju klasifikovanih podatka.

U januaru 2023. jedan igrač je objavio je dokumente sa ograničenim pristupom u vezi sa avionima "F-16 fajting falkon" i njegovom upotrebom projektila vazduh-vazduh AIM-120. Detalji su bili prilično stari, ali i dalje klasifikovani kao tajni.

Dan kasnije, to se ponovilo – korisnik foruma koji je želeo da pobedi u raspravi u vezi sa avionima "F-15 Igl" podelio je značajne količine podataka koji sadrži informacije o sistemima naoružanja, avionici i ciljanju.

Obe objave su izbrisane, šef za odnose s javnošću kompanije "Gaijin Entertainment" Konstantin Govorun je tom prilikom rekao da kompanija pažljivo prati takve problematične objave.

"Uvek izbrišemo sve poverljive ili klasifikovane podatke što je pre moguće, to je naše pravilo i jasno kažemo našim korisnicima da to nikada ne bi smeli da objavljuju", rekao je Govorun.

image