Svet

Vidodo: Imam snažan utisak da Putin neće doći na samit G20

Nedeljama se spekuliše o tome da li će predsednik Rusije prisustvovati skupu na Baliju
Vidodo: Imam snažan utisak da Putin neće doći na samit G20www.globallookpress.com © The Presidential Office of Ukrai/ThePresidentialOfficeUkraine

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da veruje da ruski lider Vladimir Putin neće prisustvovati samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja (G20) na Baliju.

Vidodo, koji je i domaćin samita, za "Fajnenšel tajms" je rekao da "ima snažan utisak" da Putin neće doći na događaj koji predstavlja prvi susret lidera najbogatijih zemalja od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Naglasio je da je Rusija i dalje pozvana na samit, kao i da se Džakarta nada da će olakšati dijalog između država. Prema njegovim rečima, veoma zabrinjavajući porast međunarodnih tenzija mogao bi da zaseni samit.

"G20 ne sme da bude politički forum. Mora da bude posvećen ekonomiji i razvoju", istakao je Vidodo.

Izjava predsednika Indonezije usledila je nakon što su Sjedinjene Američke Države odbile ponudu indonežanskih zvaničnika da organizuju bilateralni sastanak Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena na tom događaju.

Već nedeljama se spekuliše o tome da li će predsednik Rusije prisustvovati skupu na Baliju, usred pojačanih tenzija između Moskve i zapadnih sila zbog situacije u Ukrajini. I sam Putin je prošlog meseca rekao da će "Rusija definitivno biti predstavljena na visokom nivou", a da će razmisliti o tome da lično prisustvuje.

Ako ruski predsednik odluči da ipak dođe na Bali, to bi bio njegov prvi sastanak sa Bajdenom i drugim liderima NATO-a od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Od februara su zemlje alijanse pružile desetine milijardi dolara vojne podrške Ukrajini i uvele bezbroj ekonomskih sankcija Moskvi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u ponedeljak izjavio da će sledeće nedelje saopštiti da li će Putin ići na samit G20 ili ne. Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije saopštilo da je do sada učešće na samitu potvrdilo 17 nacionalnih lidera.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski takođe je pozvan na samit, iako ta zemlja nije članica G20, ali je rekao da neće prisustvovati ako Putin dođe.

image