Svet

Austrijski obaveštajac: Slobodarska partija je očuvala veze sa Kremljom

Neobična javna intervencija Petera Gridlinga dešava se u sve napetijoj političkoj klimi, u kojoj je nekoliko skandala oslabilo vodeće stranke, a mnoge glasače učinilo frustriranim
Austrijski obaveštajac: Slobodarska partija je očuvala veze sa Kremljomwww.globallookpress.com © Michael Ho Wai Lee

Austrijski obaveštajac Peter Gridling upozorio je da sledeće godine postoji veliki rizik od povratka desničarske Slobodarske partije na vlast, za koju tvrdi da nije prekinula svoje kontakte sa Rusijom, prenosi "Fajnenšel tajms".

Gridling, koji je između 2008. i 2020. godine vodio Austrijsku obaveštajnu službu BVT, izjavio je da je Slobodarska partija očuvala svoje veze sa Kremljom, iako su je sukob u Ukrajini i "nedavne kontroverze oko ruskog mešanja" naterale da postupa opreznije.

"Moramo da budemo veoma oprezni oko toga kome se dodeljuju ministarstva. Kada je reč o Slobodarskoj partiji, moramo da imamo u vidu njihove stvarne namere", dodao je Gridling.

Gridlingova neobična javna intervencija se dešava u sve nestabilnijoj političkoj klimi, u kojoj je nekoliko skandala tokom prošlih godina oslabilo vodeće stranke, a mnoge glasače učinilo frustriranim.

"Bili smo veoma zabrinuti zbog kontakata Slobodarske partije sa Rusima", rekao je Gridling, prisećajući se svog mandata.

"Nisu se nimalo promenili u Slobodarskoj partiji", dodao je Gridling. "Oni su nastavili da održavaju kontakte sa Rusijom. Inteligentne igre se igraju na dugi rok, a Rusi gledaju veoma daleko."

Gridling je radio za obaveštajnu agenciju između 2017. i 2019. godine, kada je sadašnji lider stranke Herbert Kikl bio ministar unutrašnjih poslova. Takođe, i Ministarstvo odbrane u Kurcovoj vladi držao je funkcioner Slobodarske partije.

Da li je Austrija igralište za ruske špijune

Kao rezultat pobede Slobodarske partije, Gridlingova služba BVT je bila isključena iz evropskih mreža za razmenu obaveštajnih podataka. "U određenim trenucima morao sam da im uskratim određene informacije, kako bih sačuvao izvore", dodao je Gridling. Ipak su neki poverljivi materijali od drugih agencija, uključujući britanski MI5, dospeli u ruke Slobodarske partije.

"Reputacija Austrije kao igrališta za ruske špijune je potpuno zaslužena", rekao je Gridling, navodeći "izuzetno veliki" broj tajnih agenata u Beču.

Kako tvrdi Gridling, ruski uticaj nije uvek sakriven. Na primer, austrijska državna petrohemijska kompanija OMV i dalje uvozi gas iz Rusije, za šta je ove godine isplatila milijarde evra Kremlju.

U utorak bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, koju je 2017. podržavala Slobodarska partija, izjavila je da će se odseliti u Sankt Peterburg, navodeći kao razlog evropski "šizofreni" stav prema Rusiji.

Gridling je naglasio da poštuje svaki demokratski mandat koji će Slobodarska partija dobiti na predstojećim izborima, pozivajući buduće koalicione partnere da zaštite nezavisnost službi poput BVT.

"Živimo u demokratiji. Slobodarska partija je legalna stranka u austrijskom političkom establišmentu", rekao je on. "Ali zapitajte se dokle su oni spremni da idu sledeći svoje partijske interese, a ne interese Austrije?"

 

image