Svet

Međuizbori u SAD: Rojters najavljuje moguću "poplavu dezinformacija"

Preporuka Ilona Maska da se glasa za republikanske kandidate, kako navodi ovaj medij, može doprineti riziku širenja dezinformacija na društvenim mrežama
Međuizbori u SAD: Rojters najavljuje moguću "poplavu dezinformacija"www.globallookpress.com © ALEXEY BYCHKOV/Global Look Press

Pojedini izborni analitičari u Sjedinjenim Američkim Državama strahuju da će doći do porasta lažnih vesti i dezinformacija na društvenim mržama dok Amerikanci glasaju na međuizborima, prenosi Rojters.

"Pretnje, uvredljivi jezik i lažne glasine o izbornoj prevari uveliko kruže uoči američkih izbora, koji će odrediti kontrolu nad Kongresom u naredne dve godine", navodi Rojters. 

Preovlađujući narativi, kako navode, uključuju tvrdnje da su kašnjenja u prebrojavanju glasova povezana sa prevarom i da su izbijanja bolesti zapravo "taktike zastrašivanja" kako bi se manipulisalo izborima.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na "Komon koz", nestranačku organizaciju koja prati društvene mreže u potrazi za kršenjima izbornih pravila, otpuštanja u "Tviteru", dovela su do sporijeg reagovanja kompanije na dezinformacije, odnosno do sporijeg označavanja objava kao lažnih vesti.

"Ono što je zabrinjavajuće i relativno novo je da je "Tviteru" trebalo mnogo duže nego što je uobičajeno da presudi da li ovi tvitovi krše njihovu politiku", saopštila je organizacija.

Rojters navodi da je odluka novog vlasnika "Tvitera" Ilona Maska da otpusti veliki broj radnika "uništila" mnoge timove kompanija koje su proveravale verodostojnost informacija, uređivale sadržaj i "kontrolisale poštovanje ljudskih prava i etike". Ovi istraživači navode i da je preporuka Maska da se glasa za republikanske kandidate takođe doprinela riziku širenja dezinformacija.

"Ako milijarder, koji je vlasnik "Tvitera", podržava jednu stranu, mnogi korisnici će verovati lažnim tvrdnjama samo zato što su u skladi sa njegovim simpatijama", rekao je Edi Perez, član odbora instituta OSET, nestranačke grupe koja radi na izbornoj bezbednosti.

 

image