Svet

U pokušaju da se izvini, Podoljak ponovo uvredio Kinu i Indiju

Umesto termina "slab intelektualni potencijal", glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika je rekao da je trebalo da kaže "slab analitički potencijal"
U pokušaju da se izvini, Podoljak ponovo uvredio Kinu i Indijuwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Ruslan Kaniuka/Keystone Press Agency

Glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, u želji da se izvini, ponovio je svoju tezu o "slabom intelektualnom potencijalu" Indije i Kine, samo što je ovom prilikom "intelektualni potencijal" zamenio "analitičkim potencijalom".

"Umesto 'intelekta' trebalo je reći 'slabi analitički potencijal', kada je u pitanju procena nedostataka strategijske saradnje sa Ruskom Federacijom", istakao je Podoljak, napomenuvši da je jedini problem kod njegovog prošlog obraćanja ovim povodom bila samo jedna reč.

Podoljak je za ove dve države rekao da imaju "nizak intelektualni potencijal", u intervjuu za kanal "Vlast vs Vašenko" objavljenom u utorak na Jutjubu.

Govoreći o sve većoj saradnji Pekinga i Nju Delhija sa Moskvom usled sukoba u Ukrajini, on je rekao da Kina i Indija "ne analiziraju posledice koraka koje čine".

On je optužio Kinu, Indiju i Tursku da "zarađuju novac" na sukobu između Moskve i Kijeva jer kako je rekao kineske vlasti veruju da je to u nacionalnim interesima njihove zemlje, iako je Pekingu bolje da se distancira od Rusije jer je to "arhaična nacija koja uvlači Kinu u nepotrebne sukobe", rekao je on.

Peking je nakon njegovih izjava zatražio pojašnjenje od Kijeva, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning podsetila je da je Peking uvek imao "odgovoran" stav prema sukobu u Ukrajini, neprestano pozivajući na prekid neprijateljstava i političko rešenje krize.

On ipak nije prvi prvi visokorangirani ukrajinski zvaničnik koji je dao pogrdne komentare o azijskim zemljama. U avgustu je Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, sugerisao da su Azijati manje humani u poređenju sa Evropljanima, uključujući Ukrajince.

"Dobar sam sa Azijatima, ali Rusi su Azijati. Imaju sasvim drugu kulturu, viziju. Naša ključna razlika je što imamo humanost", rekao je Danilov.

image