Svet

Od marihuane do ropstva: Amerikanci ne glasaju samo za Kongres

Pored izbora za članove Predstavničkog doma i Senata, građani SAD glasaju i o velikom broju drugih pitanja
Od marihuane do ropstva: Amerikanci ne glasaju samo za Kongres© dpa/Clara Margais

Pored glasanja za članove Kongresa, Amerikanci u 27 saveznih državi glasaju i o drugim važnim pitanjima, od legalizacije marihuane, do oporezivanja bogatih, piše "Volstrit džornal".

Istovremeno, birači u Nebraski i Nevadi odlučuju o povećanju minimalne zarade, a "najskuplje" pitanje biće ono u Kaliforniji gde se očekuje da građani ne izglasaju legalizaciju klađenja na Internetu. Velike kompanije uložile su više stotina miliona dolara kako bi se ova uredba prihvatila.

U Kaliforniji se glasa i o podizanju poreza na lične prihode veće od dva miliona dolara kako bi se finansirali prelazak na električna vozila i borba sa požarima.

Građani Masačusetsa odlučuju o tome da li će će povećati porez za četiri odsto onima koji zarađuju milion dolara ili više od toga, čime bi ukupna stopa došla na devet odsto.

U pet saveznih država birači će imati priliku da izglasaju aposlutno ukidanje ropstva, odnosno prisilnog rada za zatvorenike. Reč je, inače, o rupi u zakonu koja je omogućila da zatvorenici rade za džabe, piše "Volstrit džornal".

Ohajo glasa o zabrani migrantima da glasaju na izborima, dok druge savezne države pokušavaju da olakšaju migrantima dobijanje vozačke dozvole.

Pored ovih pitanja, Amerikanci glasaju i o abortustu, upotrebi, kupovini i nošenju oružja, a pojedine države na glasački listić su stavile i pitanje nadležnosti guvernera u odnosu na lokalna zakonodavna tela.

image