Svet

Procurio tajni britanski izveštaj: Vlada zabranjuje sve kritike američke vojske i NATO-a

Za "dezinformacije" se u tajnom izveštaju proglašavaju sve kritike američkih snaga koje je moguće proveriti, tekstovi koje se smatraju "emotivnim", ili oni koji se zasnivaju na neimenovanim izvorima
Procurio tajni britanski izveštaj: Vlada zabranjuje sve kritike američke vojske i NATO-awww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Tajni izveštaj na 130 stranica, koji je upravo procurio, prvi put dokumentuje međunarodnu kampanju cenzure koju finansira britanska vlada, a sprovode je Snage za specijalne operacije SAD, prenosi sajt "Grejzon".

U ovom izveštaju, pod "dezinformacijama" se smatraju sve kritike američkih oružanih snaga ili snaga NATO-a, čak i one koje se zasnivaju na činjenicama. Potom se preporučuje "koordinisana akcija protiv društvenih mređa", kojom bi se ubuduće onemogućilo objavljivanje ovakvih priloga.

U izveštaju se preporučuje i "intenziviranje saradnje među obaveštajnim agencijama unutar EU", što uključuje i ukrajinske obaveštajne službe. Tako su službe u Španiji, kako se navodi, sprovele takozvanu "specijalnu operaciju na više nivoa", koja je rezultirala hapšenjem novinara Anatolija Šarija.

Za "dezinformacije" se smatraju i tekstovi koje su previše "emotivni", kao i oni koji se zasnivaju na neimenovanim izvorima.

Finansijeri, organizatori, izvođači radova

Međunarodne napore koordiniše vladina kompanija za odnose sa javnošću "Cink netvork", sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Prema podacima iz evidencije javnih nabavki, "Cink netvork" je dobila više od pola miliona dolara od američke Komande za specijalne operacije u Keniji i više od tri miliona dolara od Komande američke vojske u Evropi i Africi.

Ove transakcije odvijale su se preko kontroverznog američkog obaveštajnog izvođača CACI. Prošlog meseca savezni sudija je odbio da odbaci tužbu protiv ove organizacije zbog njihove podrške vojnoj torturi SAD u zatvoru Abu Graib.

U izveštaju se pominje i uticajna "istraživačka neprofitna organizacija 'Belingket'", koju je, između 2019. i 2021. godine "Cink" finansirao sa više od 65.000 evra.

Konkretna istraživanja navodnih "ratnih dezinformacija o Ukrajini", "Cink" je prepustio drugim organizacijama. Na primer, analiza izveštavanja o Ukrajini dodeljena je ukrajinskoj kompaniji "Detektor medija", u čijem se godišnjem izveštaju za 2020. kao finansijeri navode ambasada SAD u Ukrajini, američka Agencija za međunarodni razvoj i Ministarstvo spoljnih poslova Danske.

Upotreba termina "Zapad" podstiče zloćudne narative

Služba bezbednosti Ukrajine je kao jednu od važnih meta izdvojila novinara i političara Anatolija Šarija, koga je dva puta optužila za izdaju.

Federalni istražni biro (FBI) prosledio je zahteve SBU-a da se cenzuriše i kanadski novinar Aron Mejt, koji je istaknuti saradnik "Grejzona".

Izveštaj preporučuje sledeću metodologiju: da se pretraživanjem ključnih reči svake nedelje prikupi 50 objava iz medija, uključujući i "Telegram" i "Fejsbuk".

Procurili izveštaj, koji finansira britanska vlada, eksplicitno upozorava na upotrebu izraza "Zapad", tvrdeći da upotreba ovog izraza "podstiče narativ prema kojem takozvani 'kolektivni Zapad' potpuno kontroliše Ukrajinu."

U izveštaju se tvrdi i da "obaveštajne agencije širom Evrope mogu i treba da urade više, i da im je potreban jedinstveni pristup", a zahteva se i "unapređenje i intenziviranje saradnje među obaveštajnim agencijama unutar EU, sa fokusom na zloćudni uticaj stranih informacija."

image