Svet

Iran razvio novu hipersoničnu balističku raketu

Projektil koji je razvio Teheran može da probije i pogodi najnaprednije protivvazdušne sisteme, a biće potrebne decenije da se napravi oružje koji će moći da ga presretne, tvrdi komandant iranski vazdušnih snaga
Iran razvio novu hipersoničnu balističku raketuwww.globallookpress.com © © Sepahnews

Vazdušne snage Iranske revolucionarne garde razvile su novu hipersoničnu balističku raketu koja može da probije napredne protivvazdušne sisteme, rekao je komandant iranskih vazdušnih snaga general Amir Ali Hadžizadeh.

Balistička raketa ima veliku brzinu i može da izvede manevre ispod i iznad Zemljine atmosfere, izjavio je novinarima Hadžizadeh, a prenela je agencija Tasnim.

"Mislim da decenijama neće biti pronađena tehnologija koja bi mogla da je presretne", istakao je iranski general.

On je objasnio da balistička raketa može da gađa neprijateljske protivvazdušne sisteme i opisao je kao veliki skok u razvoju nove generacije projektila.

Balističke rakete mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka i teško se mogu presresti. Kapacitete da razvije ovakvo oružje ima svega nekoliko zemalja, poput Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Iran je uložio značajna sredstva u razvoj projektila tokom rata sa Irakom osamdesetih godina prošlog veka. Testiranje raketa bio je jedan od razloga što su SAD uvele sankcije Iranu.

Teheran je, s druge strane, napominjao da arsenal naoružanja služi u odbrambene svrhe, odnosno kako bi odvratili od napada na njihovu teritoriju SAD i njihove regionalne saveznike Izrael i Saudijsku Arabiju.

 

 

image