Svet

Strah od stenica stigao i do Londona: Šta ako se dovezu iz Pariza?

Gradonačelnika Londona Sadika Kana brine da pariske stenice ne pređu "Jurostarom" Lamanš i zagade britansku prestonicu
Strah od stenica stigao i do Londona: Šta ako se dovezu iz Pariza?© Tanjug/James Manning/PA via AP

Gradonačelnik Londona Sadik Kan ozbiljno je zabrinut da stenice koje terorišu Francusku ne postanu i glavobolja Engleza - rizik od širenja ove gamadi iz Francuske u London je "razlog za ozbiljnu zabrinutost", kaže prvi čovek Londona.

Govoreći za sajt "PolitiksDžo" Kan je rekao da londonsko transportno preduzeće (TfL), zaduženo za gradske autobuse i podzemnu transportnu mrežu, pažljivo prati izveštaje iz Pariza o stenicama. Londonski gradonačelnik objasnio je da je sa nadležnima za gradski prevoz ima nekoliko sastanaka na ovu temu.

"Gradska vlast preduzeće potrebne korake kako bi osigurala da nemamo ovakve probleme u Londonu", obećao je Kan, a prenosi "Politiko".

On je dodao da će se redovno čistiti autobusi i metroi. 

Stenice su uočene u javnom prevozu u Parizu i širom Francuske proteklih nekoliko nedelja, što je uznemirilo stanovnike i nadležne vlasti. Francuski ministri pozvali su javnost da ostane mirna i da ne padaju u "psihozu ili nervozu".

U strahu od stenica, londonske vlasti pažljivo motre na "Jurostar" koji povezuje dva grada preko Lamanša. 

"Želim da uverim sve: TfL ima jedan od najboljih režima čišćenja naših vozila svake noći. Razgovaramo i sa našim kolegama u Parizu da vidimo da li možemo nešto i od njih da naučimo", rekao je Kan.  

image