Svet

”Gardijan": Eksplozija lobista za fosilna goriva na klimatskom samitu

Ove godine samo su UAE poslali veći broj delegata od industrije nafte i gasa
”Gardijan": Eksplozija lobista za fosilna goriva na klimatskom samituGetty © Sean Gallup / Staff

Ukupno 636 lobista iz industrije nafte i gasa registrovalo se da prisustvuje klimatskoj konferenciji Kop27 u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik, piše "Gardijan".

Reč je o porastu za više od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na to da ih je u Glazgovu bilo 503.

Ove godine samo su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali veći broj delegata, njih 1.070, navodi britanski list.

Iz grupe ”Kik big poluters aut” koja se bori protiv uticaja lobista za fosilna goriva, saopštila je da je njihov uticaj na konferenciji o klimi veći od uticaja zemalja i zajednica koje se najviše suočavaju sa problemom klimatskih promena.

U odnosu na predstavnike korporativnih interesa, delegacije iz afričkih zemalja i autohtonih zajednica su zanemarljive, dodaje list.

Podaci o lobistima pokazuju sve veći uticaj interesa za naftu i gas na pregovorima o klimi, pokazuju podaci nekoliko organizacija koje navode da prisustvo privatnih interesa za pregovaračkim stolom dovodi u sumnju da su lobisti deo pregovora kako bi se usporio napredak, a ne kako bi se razgovaralo o ograničavanju industrije fosilnih goriva.

Iz nevladinih organizacija upozoravaju da sve veće prisustvo ovih lobista rizikuje da zaustavi pregovore u ključnom trenutku, usred napora da se rast globalne temperature održi na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa.

”Eksplozija broja delegata industrije koji prisustvuju pregovorima jača uverenje zajednice da industrija na Kop gleda kao na svojevrsni karneval, a ne kao prostor za rešavaše akutelne klimatske krize”, navdi Kvarni Kpondžo iz organizacije ”Prijatelji Zemlje”.

image