Svet

Povećanje broja antisemitskih napada: Jevrejska zvaničnica ubijena u Detroitu

Sukob na Bliskom istoku doveo do povećanja broja antisemitskih incidenata
Povećanje broja antisemitskih napada: Jevrejska zvaničnica ubijena u DetroituGetty © Emily Elconin / Stringer

Predsednica odbora sinagoge u Detroitu Samanta Vol pronađena je mrtva sa višestrukim ubodnim ranama ispred svoje kuće, saopštile su lokalne vlasti. Iako je istraga o njenoj smrti još u ranoj fazi, napad je usledio usred nedavnog povećanja broja antisemitskih incidenata na međunarodnom nivou nakon najnovije eskalacije na Bliskom istoku.

FBI je potvrdio Si-En-Enu i AP-u da pomaže policiji Detroita u istrazi.

U izjavi objavljenoj na Iksu (bivši Tviter), šef policije Detroita Džejms E. Vajt pozvao je javnost da "ostane strpljiva dok istražitelji pažljivo ispituju svaki aspekt dostupnih dokaza".

Osim što je bila predsednica odbora sinagoge, Vol je bila aktivna i na lokalnoj političkoj sceni. Radila je kao pomoćnica demokratske zastupnice Elise Slotkin i kao saradnik u kampanji za drugu demokratu, državnog tužioca Dejnu Nesel.

Prošle nedelje, direktor FBI Kristofer Rej upozorio je da se SAD suočavaju sa povećanom pretnjom usamljenih terorista inspirisanih Hamasovim napadom na Izrael ranije ovog meseca.

U međuvremenu, u susednoj Kanadi, premijer Džastin Trudo rekao je da je ta zemlja bila svedok "veoma zastrašujućeg porasta antisemitizma" od najnovije eskalacije na Bliskom istoku.

Preko Atlantika, londonska policija saopštila je da je otkrila slične trendove u britanskoj prestonici, pri čemu je broj antisemitskih zločina iz mržnje porastao za 1.353 odsto od početka meseca u poređenju sa istim periodom prošle godine.

image