Svet

Zelenski gubi podršku Ukrajinaca, ali ga Amerikanci vole više nego Bajdena

Ukrajinskog predsednika snažno podržava 42 odsto Ukrajinaca, a 40 odsto ga "donekle podržava"
Zelenski gubi podršku Ukrajinaca, ali ga Amerikanci vole više nego Bajdena© Drew Angerer/Getty Images

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski suočava se sa drastičnim padom rejtinga, pokazalo je istraživanje koje je naručio Međunarodni republikanski institut (IRI) i finansirao USAID.

Samo 42 odsto Ukrajinaca "snažno odobrava" predsednika, dok ga 40 odsto "donekle odobrava", pokazala je anketa objavljena ove nedelje. 

Delimično i snažno neodobravanje Zelenskog poraslo je sa četiri, odnosno tri odsto u aprilu na čak devet i sedam odsto u septembru.

Ukrajinska vojska ima mnogo veću popularnost od njenog glavnog komandanta - čak 82 odsto snažno podržava armiju, iako je i to u padu u odnosu na 89 odsto, koliko ju je podržavalo u aprilskoj anketi.

Sledeći najpopularniji političar u Kijevu jeste ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba, koga snažno podržava 30 odsto ispitanika (što je pad u odnosu na 44 odsto u aprilu), a njegov rad delimično odobrava 41 odsto anketiranih.

Premijer Denis Šmigal imao je samo 10 odsto snažne podrške, dok je ukrajinski parlament, Vrhovna rada, prošao još gore; samo pet odsto snažno odobrava njen rad, dok se 67 ispitanih odredilo da ih donekle ili snažno neodobrava.

Oko 94 odsto Ukrajinaca i dalje veruje da će njihova zemlja pobediti u sukobu sa Rusijom, iako je svakako manji optimizam u odnosu na onaj iz aprila 2022, kada je u to verovalo 97 odsto ispitanika. Samo 68 odsto građana je uvereno da će Kijev uspeti da vrati svu teritoriju u "granicama iz 1991", odnosno sve regione koji su glasali za priključenje Rusiji, uključujući Krim i Sevastopolj.

U međuvremenu, istraživanje koje su sproveli "Ekonomist" i "Ju gov", objavljeno u sredu, pokazalo je da Zelenskog Amerikanci vole više nego svog predsednika. On je popularniji od Džoa Bajdena, ali i od Donalda Trampa.

Polovina anketiranih Amerikanaca blagonaklono gleda na ukrajinskog lidera, dok njih 24 odsto ima nepovoljno mišljenje. Tramp i Bajden su dobili samo 42 odsto odobrenja, pri čemu 55 odsto ljudi ​​ne voli aktuelnog predsednika SAD, a 54 odsto prethodnog.

Ukrajinci, iako ne vole preterano svog predsednika, još neko vreme neće moći da ga se reše, budući da bi predsednički izbori u Ukrajini trebalo da se održe u martu sledeće godine, a da je Zelenski već rekao da njihovo održavanje neće biti moguće sve dok je u zemlji na snazi vojno stanje.

image