Svet

Nova anketa pokazuje: Tramp daleko najvoljeniji "crveni" kandidat, Desantisova popularnost opada

Anketa pokazuje da 54 odsto pristalica Republikanske stranke podržava Trampa, dok Desantisa favorizuje svega 17 odsto
Nova anketa pokazuje: Tramp daleko najvoljeniji "crveni" kandidat, Desantisova popularnost opadaGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Nova anketa pokazuje da je bivši predsednik SAD Donald Tramp daleko najpopularniji republikanski kandidat, kao i da njegova popularnost raste, dok zainteresovanost "crvenih" glasača za Rona Desantisa opada.

Tramp se pokazao kao najpopularniji kandidat kod svake demografske grupe iz ankete koju su sproveli koledž Sijena i "Njujork tajms".

Anketa pokazuje da 54 odsto pristalica Republikanske stranke podržava Trampa, dok Desantisa favorizuje svega 17 odsto, produbivši tako jaz između bivšeg predsednika i guvernera Floride. 

Bivšeg potpredsednika Majk Pens, bivšu ambasadorku u UN Niki Hejli i senatora iz Južne Karoline Tima Skota podržava po tri odsto glasača, prenosi "Blumberg".

Ovaj medij napominje da je Tramp vodio u svakoj anketi republikanskih glasača od sredine marta, dodavši da je njegova popularnost porasla sa jednocifrenih brojeva, dok Desantisova popularnost pada u skorašnjim anketama.

Tramp je u novoj anketi vodio i kod "crvenih" muškaraca i kod žena; među svim ljudima nezavisno od nivoa prihoda; kako kod stanovnika ruralnih područja tako i onih iz prigradskih naselja i gradova, bilo sa Srednjeg zapada, severoistoka, juga ili zapada zemlje, i nezavisno od nivoa obrazovanja ili orijentacije liberalno/konzervativno.

Najmanji uspeh je zabeležio među belim diplomcima (37 odsto u odnosu na Desantisovih 25 odsto), glasača starosne dobi između 34-44 godine (41 odsto u odnosu na Desantisovih 28 odsto), i liberalnih/umerenih republikanaca (35 odsto u odnosu na Desantisovih 17 odsto).

image
VV inauguration
banner