Svet

Bajdenova administracija ne odustaje: Dopunjena optužnica protiv Trampa za ometanje istrage FBI

Bivši predsednik i dvojica njegovih pomoćnika optuženi su da su pokušali da ometaju istragu FBI-a u slučaju protiv njega u vezi sa poverljivim dokumentima
Bajdenova administracija ne odustaje: Dopunjena optužnica protiv Trampa za ometanje istrage FBIGetty © Brandon Bell / Staff

Američki specijalni tužilac koji goni Donalda Trampa zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima optužio je bivšeg predsednika da je planirao brisanje potencijalno inkriminišućih snimaka sigurnosnih kamera u njegovom letovalištu Mar-a-Lago na Floridi. Džek Smit optužio je još jednog Trampovog radnika za navodnu umešanost u prikrivanje mogućih dokaza u slučaju.

Nove optužbe, otkrivene u četvrtak u ažuriranoj optužnici velike porote, odnose se na navodnu šemu Trampa i dvojice pomoćnika da izbrišu snimke nadzora koji bi mogli da pokažu kako njegovi zaposleni sklanjaju kutije dokumenata pre mogućeg FBI pretresa.

Tramp, koji se prošlog meseca izjasnio da nije kriv za 37 optužbi za krivična dela u vezi sa poverljivim dokumentima koje je čuvao nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, sada se suočava sa dve dodatne optužbe - za opstrukciju i namerno čuvanje tajni nacionalne odbrane. Dodatne optužbe su podignute i protiv Trampovog pomoćnika koji je optužen prošlog meseca, Volta Naute.

Revidirana optužnica dodala je trećeg optuženog, menadžera održavanja Mar-a-Laga Karlosa De Oliveira, koji je optužen za ometanje istrage i davanje lažnih izjava istražiteljima. De Oliveira je navodno tražio od neidentifikovanog zaposlenog da izbriše snimke nadzora, rekavši da je "šef" želeo da nestanu.

Trampova predsednička kampanja 2024. objavila je saopštenje u kojem se nove optužbe nazivaju "kontinuiranim očajničkim pokušajem" administracije predsednika Džozefa Bajdena da uznemirava njegovog prethodnika i one oko njega. Specijalni savetnik Smit "zna da oni nemaju slučaj i razmatraju bilo kakav način da spasu svoj ilegalni lov na veštice" i poremete Trampovu kandidaturu na izborima sledeće godine, dodaje se u kampanji.

Tramp je prošle nedelje "predvideo" da će ga specijalni advokat Džek Smit takođe optužiti u odvojenom slučaju u vezi sa nemirima u američkom Kapitolu u januaru 2021.

image