Svet

Litijum i korupcija: Portugalska policija upala u rezidenciju premijera, on podneo ostavku

Veruje se da se radi o istrazi u vezi s nepravilnostima na temu eksploatacije litijuma i projekta zelenog vodonika
Litijum i korupcija: Portugalska policija upala u rezidenciju premijera, on podneo ostavku© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Portugalska policija upala je u rezidenciju premijera Antonija Koste i dva ministarstva – životne sredine i infrastrukture, i privela njegovog šefa kabineta Vitora Eskariju u okviru istrage o korupciji, preneo je "Pais". 

Oko 40 sprovedenih pretresa navodno je deo tekuće istrage o nepravilnostima počinjenim u koncesiji za eksploataciju litijuma na severu Portugalije i projektima zelenog vodonika u Sinesu.

Pored Eskarije privedeni su i biznismen Diogo Laserda Mačado, Kostin savetnik koji je bio zadužen za nacionalizaciju avio-kompanije TAP, kao i gradonačelnik Sinesa socijalista Nuno Maskarenjas.

Veruje se da su portugalske kompanije EDP, "Galp" i REN imale povoljan tretman u poslu sa zelenim vodonikom u Sinesu, velikom industrijskom čvorištu koje se finansira milijardama evra novca EU za inovacije.

Kostina socijalistička vlada je sa entuzijazmom podržala brojne šeme za vađenje litijuma u ​​različitim oblastima Portugalije u okviru nastojanja EU da obezbedi ov ključnu sirovinu. Međutim, projekte od starta prate kontroverze zbog niskog kvaliteta potencijalnog proizvoda i velike štete po životnu sredinu koja bi nastala kao posledica iskopavanja.

Portugalska novinska agencija Lusa je javila da se premijer sastao s predsednikom Marselom Rebelom de Sozom ubrzo nakon početka racija, ali o detaljima sastanka koji je u međuvremenu završen još nema informacija. 

Nešto kasnije ipak Rojters je preneo da je premijer Portugala podneo ostavku. Kako prenose "RIA Novosti", predsednik Portugala je prihvatio njegovu odluku.

image