Svet

Velike kompanije napuštaju Iks zbog Maskovog "antisemitizma"; Milijarder najavljuje tužbu

Među kompanijama koje su napustile Iks zbog Maskovih "antisemitskih" tvitova su i "Epl", "Dizni", "IBM", i "Lajonsgejt"
Velike kompanije napuštaju Iks zbog Maskovog "antisemitizma"; Milijarder najavljuje tužbuGetty © Leon Neal/Getty Images

Više velikih kompanija najavilo je da će obustaviti reklamiranje na  društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter) usred zabrinutosti da bi njihove reklame mogle da se pojave pored "govora mržnje", nakon što je vlasnika, američkog milijardera Ilona Maska Bele kuća optužila da raspiruje antisemitizam, prenosi AP.

Liberalna aktivistička grupa "Media metrs" navela je u četvrtak da su reklame "Epla", "Orakla", mreže "En-Bi-Si Univerzal Bravo" i "Komkast" takođe prikazivane pored antisemitskog materijala na toj mreži.

Kompanija "IBM" ove nedelje je prestala da se reklamira na Iksu, nakon izveštaja da se njihova reklama pojavila pored materijala koji veliča naciste.

"IBM ima nultu toleranciju na govor mržnje i diskriminaciju, pa smo momentalno suspendovali naše reklamiranje na Iksu, dok istražujemo okolnosti ove apsolutno neprihvatljive situacije", saopštila je kompanija.

Evropska komisija je u petak, takođe, navela da će pauzirati reklamiranje na Iksu i ostalim društvenim platformama, zbog povećanog govora mržnje.

"Dizni", "Lajonsgejt" i "Paramaunt global" su takođe poručili da prekidaju ili pauziraju reklamiranje na toj društvenoj mreži.

Bela kuća osudila je Maska zbog, kako je navedeno, "ponavljanja gnusnih antisemitskih laži" na Iksu i poručila da je reč o "užasnom promovisanju antisemitske i rasističke mržnje".

Mask je ranije ove nedelje izazvao oštre reakcije tvitovima u kojima je odgovorio na poruke drugog korisnika, koji je optužio Jevreje da navodno "šire mržnju prema belim ljudima".

Milijarder je konkretno na tu objavu odgovorio rečima: "Vi zapravo govorite istinu".

Mask odgovara tužbom

Mask je rekao je da će Iks u ponedeljak podneti tužbu protiv svih organizacija koje su doprinele "lažnom" napadu na tu društvenu mrežu.

"Tužba će biti podneta u deliću sekunde u ponedeljak. Iks podnosi termonuklearnu tužbu protiv medija i svih umešanih u ovaj lažni napad na našu kompaniju", napisao je Mask na Iksu.

Mask je usred kritika u petak objavio da će svaki korisnik Iksa koji javno podržava genocid biti blokiran.

image