Svet

Taker Karlson: Zelenski namerno laže da bi naterao SAD da započnu treći svetski rat

Insistiranje ukrajinskog lidera da je ruska raketa pogodila Poljsku je "laž koja bi mogla da ubije milione", kaže poznati voditelj "Foks njuza"
Taker Karlson: Zelenski namerno laže da bi naterao SAD da započnu treći svetski ratwww.globallookpress.com © Bruce Cotler/ZUMAPRESS.com

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao bi "namerno da laže kako bi nas uvukao u rat", izjavio je voditelj "Foks njuza" Taker Karlson. Odbijanje Zelenskog da prizna da je ukrajinski projektil izazvao fatalnu eksploziju u Poljskoj čini ga osobom koja "nije vredna podrške", dodao je Karlson.

Zelenski je "naredio SAD da odmah povedu treći svetski rat" nakon eksplozije, rekao je Karlson svojim gledaocima.

"Jedini problem je što je to bilo potpuno pogrešno."

Ukrajinski lider je eksploziju, u kojoj su poginule dve osobe, opisao kao ruski napad na teritoriju NATO-a i pozvao Zapad da kao odgovor postavi Rusiju "na njeno mesto". Anonimni američki obaveštajni zvaničnici potvrdili su njegove tvrdnje u izjavama za štampu.

Moskva je saopštila da krhotine na mestu eksplozije pokazuju da ga je izazvala raketa iz sovjetskog sistema protivvazdušne odbrane S-300 koji koristi Ukrajina. Nekoliko sati kasnije, rukovodstvo SAD, NATO-a i Poljske javno je izjavilo da je eksploziju izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa.

To nije pokolebalo Zelenskog. "Siguran sam da ovo nije naša raketa", rekao je on u video obraćanju javnosti. "Verujem da je to bila ruska raketa, na osnovu naših vojnih izveštaja."

"To nije samo netačno", rekao je Karlson i dodao: "To je laž zbog koje bi milioni Amerikanaca mogli da budu ubijeni. Zato se morate zapitati da li je vreme da prestanete da podržavate ovog tipa. Možda je rizik previsok? On namerno laže da bi nas uvukao u rat!"

"Možda uopšte nije vredan podrške. Možda je samo još jedan korumpirani istočnoevropski moćnik u trenerci, koji se obogatio koliko je mogao na američkim poklonima."

Karlson već duže vreme žestoko kritikuje američku podršku Zelenskom, tvrdeći da Ukrajina nije demokratska i da mešanje u njen sukob sa Rusijom nije u interesu nacionalne bezbednosti SAD.

U međuvremenu, Zelenski je povukao svoje tvrdnje, rekavši danas da Kijev "ne zna 100 posto" šta se dogodilo.

image