Svet

Finska počinje proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinu

Sve je spremno, nameravamo da podržimo Kijev još više, kaže finski ministar odbrane Anti Hakanen
Finska počinje proizvodnju artiljerijske municije za Ukrajinuwww.globallookpress.com © Aimee Dilger/Keystone Press Agency

Finska će početi da proizvodi artiljerijske granate za Ukrajinu, izjavio je finski ministar odbrane Anti Hakanen, prenosi list "Iltalehti".

"Završili smo pregovore o tome kako će Finska povećati proizvodnju artiljerijskih granata za naoružavanje Ukrajine. Ova odluka će biti doneta vrlo brzo", rekao je Hakanen.

On je naglasio da će odluka "verovatno biti doneta pre Božića" (25. decembra), kao i da će troškovi proizvodnje biti uvećani za desetine miliona evra. 

"Sve je spremno. Nameravamo da podržimo Ukrajinu još više. Istovremeno ćemo dodatno povećati spremnost Finske i nordijskih zemalja da proizvode još više municije", precizirao je finski ministar.

Ranije je Ministarstvo odbrane Finske saopštilo da će Ukrajini dodeliti novi paket vojne pomoći u iznosu od oko 100 miliona evra.

"Finska će poslati više odbrambene opreme da pomogne Ukrajini. Ovo je već 20. paket pomoći toj zemlji", naveli su u ministarstvu.

EU je ranije obećavala da će Kijevu do marta 2024. godine isporučiti milion granata, ali je priznala da to nije izvodljivo, jer postojeći kapaciteti u Evropi nisu u stanju da proizvedu tu količinu municije.

image