Svet

General "junačke" belgijske vojske: Bacaćemo kamenice kada krene rat

Belgijske oružane snage nemaju municije ni za nekoliko sati rata
General "junačke" belgijske vojske: Bacaćemo kamenice kada krene rat© Sean Gallup/Getty Images

"Junačka belgijska vojska" kako ju je pred sudom u Hagu ironično nazvao lider radikala Vojislav Šešelj, uskoro će, prema rečima bivšeg najvišeg generala te zemlje Marka Tajsa, neprijatelje morati da gađa kamenjem.

Toliko belgijskom arsenalu nedostaje municije i sredstava neophodnih za rat.

Tajs, koji se nedavno povukao iz belgijske vojske u činu general-potpukovnika poručio je da bi obezbeđivanje rezervi municije za odbijanje bilo kakvog napada koji traje do dva meseca zahtevalo ulaganja od "pet do sedam milijardi evra", što je daleko više nego što vlada trenutno pruža. 

"Ako danas izbije rat, zbog nestašice municije ćemo posle samo nekoliko sati morati da bacamo kamenje", dodao je Tajs, navodeći da bi Belgija svoj vojni budžet morala da poveća za najmanje 33 puta kako bi se borila bar samo mesec dana.

U novembru, ubrzo nakon Tajsovog penzionisanja, belgijska vlada je potpisala dvodecenijski ugovor sa lokalnim proizvođačem naoružanja FN Herstal, ali ni to nije neka vajda jer će za isporuke tog oružja biti potrebno vreme.

Belgija je prošle godine povećala svoju vojnu potrošnju za 15 odsto, i tako izdvajanja za odbranu zemlje podigla na skromnih 4,2 milijarde evra, što je manje od minimalnog iznosa za koji Tajs kaže da je potreban samo za municiju. 

Prošle godine ova država potrošila je na odbranu 1,2 odsto svog BDP-a, što je znatno ispod dva odsto koliko zahteva NATO. 

U međuvremenu, zemlja je bila široke ruke prema Kijevu – Ukrajini je, do sad poslala pomoć u vrednosti od 290 miliona evra – u oružju, municiji i nesmrtonosnoj opremu poput generatora, goriva i delova vozila.

Da ovo nije trenutna slabost belgijske vojske, već da se ta zemlja nikada i nije mogla podičiti herojskom armijom, ukazao je svojevremeno i Šešelj pred Haškim tribunalom pitajući svedoka Rejnada Tunensa zna li koliko je dugo 1940. godine belgijska vojska oružala otpor Hitlerovoj soldateski.

Zbunjeni svedok jedva je promucao da se "nije radilo o mesecu", da bi ga zatim lider radikala, podsmevajući se upitao: "Je li se radilo o satima i minutima gospodine Tunez?"

"Valjda ste na vojnoj akademiji učili o junačkim tradicijama belgijske vojske. Valjada i belgijska vojska ima neku junačku tradiciju?" smejao se Šešelj.

Uprkos tome što je 27 država članica EU uložilo rekordnih 58 milijardi evra na svoje oružane snage 2022. godine, Belgija ipak nije jedina članica bloka koja ne bi bila u stanju da se bori u nekom intenzivnom sukobu.

Nemački otpor neprijatelju jedva bi potrajao dva dana, italijanski isto toliko dok bi francuska borba potrajala "čak" nekoliko nedelja, a Britanci bi kapitulirali i za manje od dana, tvrdili su minulih meseci pojedini vojni zvaničnici ovih država.

U slučajevima Nemačke, Italije i Velike Britanije, preusmeravanje municije i opreme u Ukrajinu direktno je pojelo nacionalne zalihe, Nemačke artiljerijske trupe, na primer, navodno uopšte i nemaju granate od 155 mm i topove iz kojih bi mogli da ih ispaljuju, pošto je ovo oružje donirano Kijevu.

image