Svet

Dražin sin koji je zabrinuo Niksonovu administraciju: Godišnjica smrti Džona Lenona

Član popularne četvorke iz Liverpula, muzičar i aktivista Džon Lenon ubijen je na današnji dan 1980. godine
Dražin sin koji je zabrinuo Niksonovu administraciju: Godišnjica smrti Džona LenonaGetty © Harry Benson / Stringer

Pre 43 godine, 8. decembra 1980. ubijen je osnivač grupe Bitls i mirovni aktivista Džon Lenon. Mark Dejvid Čapman, opsesivni obožavalac sa Havaja, ispalio je pet metaka u 40-godišnjeg muzičara, pogodivši ga četiri puta u leđa.

Čapman, koji je priznao zločin na licu mesta, godinama kasnije je odboru za uslovnu slobodu rekao da je to uradio jer je "želeo slavu".

"Znao sam šta radim i znao sam da je to zlo. Znao sam da nije u redu, ali toliko sam želeo slavu da sam bio spreman da dam sve i oduzmem ljudski život", rekao je on u septembru 2022. Te iste godine mu je 12. put odbijen uslovni otpust. Sledeće saslušanje očekuje se u februaru 2024.

Smrt jednog od najpoznatijih muzičara i tekstopisaca 20. veka i danas izaziva interesovanje javnosti i u ovo doba godine redovno se pojavljuju se neke manje poznate (i bizarne) priče o Lenonu. Ovo su neke od njih:

Lenon je sin đenerala Draže?

Na TikToku kruži snimak Velimira Abramovića u kom ovaj univerzitetski profesor i filozof tvrdi da je Julija, majka Džona Lenona, koja je poreklom bila Čehinja, upoznala Dražu Mihailovića dok je bio zadatku u Pragu, a ona obilazila porodicu.

Julija je, navodno, nakon tog susreta otišla i Liverpul i odmah se udala za Alfreda Lenona, a Džon se rodio "tri meseca prerano". Da, kako kaže Abramović, ne bi nervirala supruga, Julija je Džona poslala kod svoje sestre da ga odgaja.

Lenona istraživao FBI

Lenon je bio poznat po svojoj antiratnoj muzici (Give Peace a Chance, Imagine) i, iako su ga obožavaoci voleli, Niksonova administracija očigledno nije.

Lenon je stigao u Njujork sa vizom 1971. U dopisu Beloj kući senatora Stroma Turmonda navodi se da bi muzičar mogao da podstakne mlade ljude da glasaju protiv Ričarda Niksona. Ubrzo nakon dolaska u SAD, FBI ga je stavio pod prismotru, a Služba za imigraciju i naturalizaciju pokušala je da ga deportuje godinu dana kasnije.

Ali, kako je istoričar Džon Vajner, koji je pregledao vladina dokumenta o Lenonu, rekao za En-Pi-Ar, istraga o Lenonu bila je mač sa dve oštrice. "Istovremeno su zabrinuti da će mladi glasati protiv Niksona zbog izbacivanja pametnog bitlsa", rekao je on.

Dremka u mrtvačkom kovčegu

U biografiji prvog menadžera Bitlsa, Alana Vilijamsa - koji je prodao bend Brajanu Epstajnu za neverovatnih devet funti - autor Kolin Mekfarlejn piše da je Lenon voleo da odrema u mrtvačkom kovčegu koji se nalazio se u Vilijamsovom kafiću.

Naročito tu pesmu

Producent Džordž Martin poznat i kao "peti bitls" otkrio je 2008. da mu pre smrti Lenon rekao da bi voleo da može ponovo da snimi svaku pesmu koju je bend ikada proizveo.

Martin ga je u apsolutnoj neverici upitao: "Čak i 'Strawberry Fields'"? Lenon je odgovorio: "Naročito tu pesmu".

Interesantno je i da je deo Central parka u Njujorku, blizu zgrade Dakota ispred koje je ubijen, dobio ime baš po "poljima jagoda", a Lenonov pepeo je rasut po parku.

Neophodni aksesoar

Tokom godina, naočare sa žičanim okvirom koje je nosio Džon Lenon postale su suštinski deo njegovog imidža - toliko da se i danas nazivaju "lenonkama".

Ali Lenon nije nosio naočare iz hira već zato što je bio izrazito kratkovid. Geri Trejsi, optičar iz Njujorka, počeo je da radi sa Lenonom 1975. godine i proizveo nekoliko desetina njegovih prepoznatljivih okvira.

Rokvel za revolver

Tri meseca pre ubistva Lenona, Čapman je prodao litografiju Normana Rokvela "Trostruki autoportret" za 7.500 dolara i kupio revolver kojim je ubio Lenona.

"Upravo sam ubio Džona Lenona", navodno je rekao vrataru zgrade Dakota u kojoj je Lenon živeo.

Čuvena fotografija

Na dan ubistva, Lenon i Joko Ono su snimil naslovnu fotografiju za "Roling stoun" magazin. Fotografiju nagog Lenona obavijenog oko Joko Ono je snimila Eni Libovic. Tu naslovnu je Američko društvo urednika časopisa proglasilo jednom od najboljih naslovnica časopisa u proteklih 40 godina.

image