Svet

Severna Koreja lansirala raketu na godišnjicu smrti Kim Džong Ila

Spekuliše se da bi to mogla biti interkontinentalna balistička raketa
Severna Koreja lansirala raketu na godišnjicu smrti Kim Džong Ila© Tanjug/Korejska centralna novinska agencija/Korejska novinska služba preko AP

Severna Koreja ispalila je jednu kratkodometnu raketu ka Istočnom moru na 12. godišnjicu smrti pokojnog lidera te zemlje Kim Džong Ila, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

Lansiranje te rakete podstaklo je spekulacije da bi to moglo da bude interkontinentalna balistička raketa (ICBM), jer je tu mogućnost ranije ove nedelje najavio južnokorejski prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Kim Tae-hjo, prenosi Jonhap.

Južnokorejski generalštab najavio je da je raketa lansirana iz Pjongjanga ili njegove okoline i da je preletela 570 kilometara pre nego što je pala u Istočnom moru.

Japan, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja dogovorile su se ranije da dele informacije o severnokorejskim balističkim projektima u realnom vremenu.

Lansiranje je usledilo nekoliko dana nakon što su Seul i Vašington održali drugu sednicu Nuklearne konsultativne grupe NCG i usaglasili su se da bi trebalo da se završi uspostavljanje smernica o planiranju i funkcionisanju zajedničke nuklearne strategije do sredine sledeće godine.

image