Svet

Arhitekta nemačkog jedinstva: Preminuo Volfgang Šojble, bivši predsednik Bundestaga

Šojble je upamćen kao neko ko je pomogao u pregovorima o ponovnom ujedinjenju Nemačke 1990. godine
Arhitekta nemačkog jedinstva: Preminuo Volfgang Šojble, bivši predsednik BundestagaGetty © Pool / Pool

Bivši ministar finansija Nemačke i predsednik Bundestaga Volfgang Šojble preminuo je u 82. godini, nakon duge i teške bolesti.

Šojble, koji je važio za jednog od najistaknutijih članova nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), preminuo je sinoć kod kuće, prenosi nemački "Špigl".

Upamćen je kao neko ko je pomogao u pregovorima o ponovnom ujedinjenju Nemačke 1990. godine, a kao ministar finansija bio je centralna figura u naporima štednje da se Evropa izvuče iz dužničke krize više od dve decenije kasnije, dodaje AP.

Bio je član Bundestaga više od 50 godina, nakon što je prvi put mandat za poslanika u nemačkom parlamentu osvojio 1972. godine. Bio je i njegov 13. predsednik od 2017. do 2021. godine

Obavljao je funkcije saveznog ministra za posebne zadatke i ministra unutrašnjih poslova u vreme kada je nemački kancelar bio Helmut Kol.

Šojble je ponovo bio ministar unutrašnjih poslova od 2005. do 2009, u vreme kada je Angela Merkel bila kancelarka Nemačke.

Na funkciji ministra finansija Nemačke nalazio se od 2009. do 2017. godine tokom krize evra.

Šojble je postao ministar finansija Nemačke u oktobru 2009, neposredno pre nego što su otkrića o rastućem budžetskom deficitu Grčke pokrenula krizu u Evropi i zapretila da destabilizuju svetski finansijski poredak.

Bio je vezan za invalidska kolica nakon što je ostao paralizovan od struka naniže kada je bio meta atentata 1990. godine. Na njega je pucano na predizbornom mitingu, neposredno nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Važio je za pristalicu većeg evropskog jedinstva, a nemačka kancelarka Angela Merkel opisala ga je za svoj 70. rođendan 2012. godine kao "arhitektu nemačkog jedinstva, arhitektu vladinih poteza i trenutnog arhitektu stabilne evrozone".
Šojble je rođen 18. septembra 1942. godine u Frajburgu.

Član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) bio je od 1965. godine.

Lider CDU Fridrih Merc naveo je na društvenoj mreži X (Tviter) da je izgubio "najdražeg prijatelja i savetnika kojeg je imao u politici".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner