Svet

Ukrajina proširila listu: Još jedna kineska kompanija među "sponzorima rata"

Kako je navela Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije, kineska kompanija "nastavlja saradnju sa Ruskom Federacijom i isporuku opreme ruskom tržištu"
Ukrajina proširila listu: Još jedna kineska kompanija među "sponzorima rata"www.globallookpress.com © E]Nicolas Celaya/Xinhua

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NAPK) stavila je vodećeg kineskog proizvođača terenskih vozila "Šandong Odes" na listu "međunarodnih sponzora rata", prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi, kineska kompanija nastavlja saradnju sa Ruskom Federacijom i isporuku opreme ruskom tržištu.

Prethodno je ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala na listu "sponzora rata" nacionalnu naftnu kompaniju "Kina CNOOC grup", koja se bavi vađenjem fosilnih goriva, "Sinopek grup", koja je specijalizovana za preradu sirove nafte, i najveću Kinesku nacionalnu naftnu i gasnu korporaciju.

Nešto kasnije, na spisku se našla i kineska železnička građevinska korporacija, zbog izgradnje auto-puteva i mostova u Rusiji. 

Kako je NAPC ranije saopštila, lista "međunarodnih ratnih sponzora" ima za cilj da međunarodne kompanije napuste rusko tržište.

image