Svet

Kijev: OTP banka više nije "sponzor rata", ali jesu kineske naftne kompanije

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije dodala je na listu "sponzora rata" nacionalnu naftnu kompaniju "Kina CNOOC grup", koja se bavi vađenjem fosilnih goriva, "Sinopek grup", koja je specijalizovana za preradu sirove nafte, i najveću Kinesku nacionalnu naftnu i gasnu korporaciju
Kijev: OTP banka više nije "sponzor rata", ali jesu kineske naftne kompanijewww.globallookpress.com © Igor Golovniov/Keystone Press Agency

Nedugo nakon što je Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) saopštila da je uklonila mađarsku OTP banku sa liste "međunarodnih sponzora rata", u pokušaju da obezbedi podršku Budimpešte za najnoviji paket vojne pomoći EU za Ukrajinu, na pomenutoj crnoj listi našle su se tri najveće kineske naftne i gasne kompanije.

Kako je saopštila NACP, radi se o nacionalnoj naftnoj kompaniji "Kina CNOOC grup", koja se bavi vađenjem fosilnih goriva, "Sinopek grup", koja je specijalizovana za preradu sirove nafte, i najvećoj Kineskoj nacionalnoj naftnoj i gasnoj korporaciji (CNPC).

"Tri najveće kineske naftne i gasne kompanije, koje nastavljaju da realizuju zajedničke projekte sa Ruskom Federacijom i svojim porezima finansiraju stratešku rusku industriju, uvrštene su na listu međunarodnih sponzora rata", navodi se u saopštenju NAPC.

Ranije je NAPC saopštio da je dodao irskog dobavljača goriva za brodove "Peninsula petroleum" na listu međunarodnih "sponzora rata" zbog "rada sa ruskim tankerima".

Na toj listi se već nalaze kineska grupa kompanija "Alibaba grup holding limited", koja je vlasnik platforme za onlajn trgovinu "Aliekpres", jedan od najvećih svetskih lučkih operatera "DP Vorld (UAE)", "Leroj Merlin" i mnogi drugi.

NAPC je takođe najavio dodavanje austrijske bankarske grupe "Rajfajzen bank", francuske korporacije "Auchan Holding" i italijanske kompanije "Buzi Unicem" na listu "sponzora rata" zbog njihovog nastavka poslovanja u Ruskoj Federaciji.

image