Svet

Tante za kukuriku? Kijev uklanja mađarsku OTP banku sa crne liste u pokušaju da odblokira pomoć EU

Kijev pokušava da se tim potezom umili Budimpešti da skine veto na 500 miliona evra vojne pomoći EU
Tante za kukuriku? Kijev uklanja mađarsku OTP banku sa crne liste u pokušaju da odblokira pomoć EUGetty © Sean Gallup / Staff

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) saopštila je da je privremeno uklonila mađarsku OTP banku sa liste "međunarodnih sponzora rata", u pokušaju da obezbedi podršku Budimpešte za najnoviji paket vojne pomoći EU za Ukrajinu.

Agencija je navela da je odluka rezultat pregovora sa bankom i zvaničnicima u Budimpešti. Trajno uklanjanje sa crne liste zavisiće od spremnosti banke da prekine saradnju sa Rusijom, upozoravaju iz Kijeva.

Mađarska banka je stavljena na crnu listu u maju zbog "pozicije rukovodstva banke da nastavi poslovanje u Rusiji". Lista "sponzora rata" formirana je na početku Specijalne vojne operacije u pokušaju da se međunarodne kompanije odvrate od poslovanja u Rusiji.

Agencija se nada da će ova odluka dovesti do toga da Mađarska odblokira 500 miliona evra vojne pomoći EU za Ukrajinu, navode zvaničnici.

Mađarski premijer Viktor Orban, u međuvremenu je izrazio skepsu po pitanju prijema Ukrajine u EU.

"Ne znamo kolika je teritorija ove zemlje, jer rat još uvek traje, ne znamo kolika je njena populacija dok beže. Primiti zemlju u EU bez poznavanja njenih parametara, ovo bi bilo bez presedana", rekao je on.

Budimpešta je ranije saopštila da će se protiviti finansiranju vojne pomoći Ukrajini sve dok se OTP banka nalazi na listi "sponzora rata".

"Ne možemo da pregovaramo o novim finansijskim obavezama pre nego što se pitanje OTP ne reši", rekao je u julu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

NACP je takođe sa liste privremeno skinuo pet grčkih brodarskih kompanija - "Dajnakom tankers menadžment","Delta tankers", "Tenamaris šip menadžment", "Minerva marin", "TMS tankers" - saopštivši da se nadaju da će taj potez "eliminisati mogućnost da Grčka blokira budući paket sankcija EU koji ima za cilj da smanji sposobnost Rusije da nastavi rat".

image