Svet

Mađarska neće novčano pomagati Ukrajinu dok ne skine OTP banku sa liste sponzora rata

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka ministara odbrane EU da planira da osnuje fond za vojnu pomoć Ukrajini za 2024-2027, koji bi obezbeđivao toj zemlji oko pet milijardi evra svake godine
Mađarska neće novčano pomagati Ukrajinu dok ne skine OTP banku sa liste sponzora ratawww.globallookpress.com © Jaap Arriens

Mađarska odbija da razgovara o finansijama EU za vojnu pomoć Kijevu, jer Ukrajina i dalje navodi mađarsku banku OTP kao "međunarodnog sponzora rata", izjavio je mađarski ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovnicki.

"Ukrajina je najveću mađarsku banku, OTP, stavila na listu međunarodnih sponzora rata. Objasnio sam na sastanku da je to neprihvatljivo. Sve dok OPT ne bude skinuta sa te liste, nećemo nastaviti pregovore o finansiranju vojne pomoći Ukrajini", rekao je on.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka ministara odbrane EU da planira da osnuje fond za vojnu pomoć Ukrajini za 2024-2027, koji bi obezbeđivao toj zemlji oko pet milijardi evra svake godine.

image