Svet

Tokio dao zeleno svetlo: U Japanu počela izgradnja nove američke vojne baze

Ključni objekti američke vazdušne baze biće završeni sredinom 2030-ih ili čak kasnije, ocenjuju u Ministarstvu odbrane
Tokio dao zeleno svetlo: U Japanu počela izgradnja nove američke vojne baze© Carl Court/Getty Images

Japanske vlasti dale su zeleno svetlo za izgradnju nove američke vojne baze u prefekturi Okinava sa ciljem da se premesti vazduhoplovna baza "Futenma" američkog marinskog korpusa, koja se trenutno nalazi u gradu Ginovan, prenosi RT na španskom.

Glavni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši izjavio je da su "radovi na pripremi terena počeli danas i da se očekuje da će projekat biti gotov za devet godina i tri meseca".

Ministarstvo odbrane je preciziralo da je danas počelo deponovanje kamenja u vodama zaliva Oura, kako bi se područje pripremilo za građevinske radove. 

Prema njihovim prognozama, ključni objekti američke vazdušne baze će zapravo biti završeni sredinom 2030-ih ili čak kasnije. 

Vazduhoplovna baza američkog marinskog korpusa "Futenma" trenutno se nalazi u blizini gusto naseljenog naselja na ostrvu. 

Nakon što su 1995. godine američki vojnici silovali jednu devojku, došlo je do negodovanja javnosti zbog baze, a Tokio i Vašington su potpisali sporazum da bazu ipak vrate Japanu. 

Iako je Okinava želela da u potpunosti pomeri bazu iz prefekture, Henoko je izabran za novu lokaciju, koja se nalazi u istoj jurisdikciji.

Preseljenje, koje je prvobitno trebalo da bude završeno 2022. godine, odloženo je jer se birokratska i pravna bitka otegla usred snažnog otpora stanovnika Okinave.

Projekat je 2013. godine prvi put odobrio tadašnji guverner ostrva Hirokazu Nakaima, ali je na izborima 2014. poražen od Takešija Onage, koji se protivio tom planu

Sadašnji guverner Deni Tamaki, koji je nasledio Onagu 2018. godine, takođe je odbio premeštaj .

image