Svet

Tajvanski mediji: Laj Čing Te novi lider Tajvana, opozicija priznala poraz (VIDEO)

Kandidat opozicione stranke Kuomintang Ho Ju Ih prethodno je priznao poraz na izborima
Tajvanski mediji: Laj Čing Te novi lider Tajvana, opozicija priznala poraz (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Laj Čing Te iz vladajuće tajvanske Demokratske progresivne partije (DPP) izabran je za novog predsednika Tajvana nakon predsedničkih izbora, koji su održani danas, javljaju tajvanski mediji.

Kandidat opozicione stranke Kuomintang Ho Ju Ih prethodno je priznao poraz na izborima za predsednika Tajvana.

"Razočarao sam sve, ovde sam da izrazim svoje duboko žaljenje. Oprostite mi", kazao je Ho Ju Ih obraćajući se svojim biračima.

Kandidat za nezavisnost Tajvana Laj Čing Te iz vladajuće tajvanske Demokratske progresivne partije ima preliminarnu prednost na izborima za predsednika tog ostrva, pokazali su podaci nakon 30 minuta prebrojavanja, prenosi "Sanli TV".

Laj Čing Te za sada je osvojio 38,5 odsto i 2,7 miliona glasova, sledi kandidat opozicione stranke Kuomintang, koji se zalaže za normalizaciju odnosa sa Pekingom, Ho Ju Ih sa 32,5 odsto i 2,3 miliona glasova. Na trećem mestu je kandidat Tajvanske narodne partije, koji se zalaže za dijalog sa Pekingom i SAD, Ko Ven Že sa 28,9 odsto i 2,07 miliona glasova.

Ne precizira se koliki je procenat glasačkih listića već prebrojan niti kada će prebrojavanje biti završeno.

Hiljade tajvanskih pristalica Demokratske progresivne partije (DPP), koja je trenutno na vlasti na ostrvu, okupilo se kako bi izrazili podršku toj partiji pre objavljivanja rezultata opštih izbora, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Naime, biračka mesta za predsedničke izbore na Tajvanu su zatvorena, a tajvanski televizijski kanali prenose prebrojavanje glasova.

Pre izbora, Laj Čing Te je izjavio da je spreman da vodi oštru politiku kako bi postigao nezavisnost Tajvana od kopna, a zalaže se i za blisku saradnju sa Zapadom.

image