Svet

Filipini odbili da legalizuju istopolne brakove, razvod i abortus

Evropljani nas uvek kritikuju i žele da nametnu vrednosti koje se kose sa našom tradicijom, izjavio filipinski ministar
Filipini odbili da legalizuju istopolne brakove, razvod i abortusGetty © Ezra Acayan / Stringer

Filipinske vlasti odbile su predlog Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC) da legalizuju istopolne brakove, kao i da dozvole abortus i razvode.

Ministar pravde Filipina Hesus Krispin Remuja izjavio je da su preporuke koje su druge države iznele tokom prošlonedeljnog sastanka ovog tela u Ženevi "neprihvatljivi", prenosi "Manila tajms".

"Ovo je pitanje politike, da li to prihvatamo ili ne, a ja smatram da mi kao država nismo spremni", izjavio je Remuja u ponedeljak.

"Kulturološki, naše vrednosti se suprotstavljaju sa mnogim vrednostima koje oni (zapadne države) žele da nam nametnu. Mi za to nismo spremni, i to je naša trenutna pozicija", dodao je on.

On je naglasio da je razvod pitanje za parlament, tako da "to ne možemo da im obećamo".

Zamenik ministra pravde Raul Vaskez rekao je da su preporuke odbijene zato što "naš nacionalni identitet, religija, tradicija i filipinski suverenitet moraju biti zaštićeni u svakom trenutku".

Remuja je rekao i da je tokom prošlonedeljnog sastanka više od 100 država podržalo Filipine ili imalo "pozitivne komentare o ljudskim pravima na Filipinima".

On je dodao i da je oko 15 država bilo "negativno nastrojeno".

"To su države koje uvek kritikuju Filipine. Reč je o bogatim evropskim državama koje su opsednute individualnim pravima i koje ne razumeju koncept kolektivnih prava. Ali mislim da smo dobro prošli", zaključio je ministar.

Filipinska delegacija prihvatila je dve trećine predloga koje su dobili od drugih država, prenosi "Manila tajms".

Filipini su, uz Vatikan, jedina država na svetu koja još uvek nije legalizovala razvod. Oko 80 odsto od 110 miliona ljudi koji žive na Filipinima pripadnici su Katoličke crkve.

image