Svet

Gde bi stigao britanski ministar svemira kad bi pošao na Mars?

Čovek koji odlučuje o akcijama Britanije u svemiru, nema pojma o tome kako izgleda koje nebesko telo
Gde bi stigao britanski ministar svemira kad bi pošao na Mars?www.globallookpress.com © NASA/Twitter.com

Britanski ministar svemira Endru Grifit jedan je od malobrojnih koji dobro znaju svoje domete – uprkos "egzotičnoj" funkciji, on kaže, ne bi hteo da ode u svemir jer je "to za druge ljude".

Da je potpuno u pravu što ne planira takve egzibicije, pokazalo se i tokom njegove šetnje Muzejom nauke u Londonu, gde je Grifit demonstrirao zašto ne bi hteo da ide do stratosfere – nema pojma o nebeskim telima.

Možda bi on i mogao da bude prvi ministar koji je stigao do kosmosa, ali bi, verovatno bio i prvi koji bi, umesto da ode na Mars, umesto toga, bio spržen negde na putu do Sunca. 

Jer, on je, naime, pokazujući izložbu na kojoj su prikazane površine različitih planeta rekao: "Sada imamo i Mars", da bi ga zatim jedan od članova muzejskog osoblja razočarao, objašnjavajući mu da je nebesko telo na koje misli – zapravo Sunce.

"A to je Saturn", pokušao je ponovo Grifit, ali i iz drugog puta omašio - pokazujući na Jupiter.

Pravdajući se za svoje neznanje, ministar svemira rekao je da se tek uči svom poslu i dodao da nije "enciklopedija", iako je reč o temi koju zna i svaki priučeni astrolog, a kamo li čovek koji bi trebalo da donosi odluke koje se tiču astronomije.

Štaviše, svaki osnovac u Srbiji bi se nasmejao ovoj Grifitovoj izjavi, budući da oni, iako takođe nisu enciklopedije, ovakva znanja usvajaju još u najranijem uzrastu, i to kroz igru.

Grifit, međutim, mnogo više poverenja ima u svoju državu nego u sebe, pa je tako, godinu dana nakon neuspeha prvog lansiranja britanske rakete, ustvrdio da je Velika Britanija "velika nacija u svemiru".

"Mi smo jedna od oko nekoliko zemalja u svetu koje imaju pravi kredibilitet u svemiru", rekao je Grifit, a preneo "Independent".

O tom kredibilitetu bi se, međutim, moglo poprilično diskutovati – ako su im i ostali stručnjaci poznavaoci kosmosa kao što im je i ministar. Svemir, zaista jeste za "druge ljude", ali one, koji se u njega razumeju.

image