Svet

Bajden traži dodatnu pomoć za Ukrajinu: Šta mislite da će se desiti na Balkanu ako Rusija pobedi?

Ukoliko ne daju dovoljno novca da ispune njegova obećanja Kijevu, američki predsednik zakonodavcima preti prelivanjem krize na Balkan
Bajden traži dodatnu pomoć za Ukrajinu: Šta mislite da će se desiti na Balkanu ako Rusija pobedi?www.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć Ukrajini, nemiri bi se proširili Evropom, a naročito balkanskim zemljama, tvrdi američki predsednik Džozef Bajden, pokušavajući da osigura nastavak finansiranja Kijeva.

"Ako mi odemo, a Rusija bude u stanju da izdrži napade i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se desiti u balkanskim zemljama? To menja dinamiku", rekao je Bajden tokom sastanka sa svojim saradnicima, a preneo je En-Bi-Si njuz.

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti, Bajdenu i zakonodavcima iz Kongresa, rekli su da bi Rusija, u slučaju da Ukrajini ne stigne novi paket pomoći, armiju Zelenskog mogla da potuče za nekoliko nedelja, ili u najboljem slučaju za nekoliko meseci.

Bajdenovi pomoćnici kazali su poslanicima da bi nedostatak pomoći mogao da podstakne i druge zemlje koje se oslanjaju na SAD, uključujući Japan i Južnu Koreju, da preispitaju svoje saveze.

Poručuju da će pobeda Rusije "odjeknuti širom sveta" zato što SAD nisu mogle da nastave podršku.

Da će se kriza proširiti na Balkan, ranije je predviđao i Zelenski.

"Obratite pažnju na Balkan. Verujte mi, dobijamo informacije: Rusija ima dugoročni plan. Bliski istok, a sledeći je Balkan. Ako sada zemlje sveta ništa ne preduzmu, opet će doći do takve eksplozije. Rusija će se pobrinuti da jedna zemlja Balkana zarati sa drugom", rekao je Zelenski.

Rusija je, inače, više puta ukazivala da Zapad pokušava da destabilizuje situaciju na Balkanu, raspirujući sukobe na Kosmetu, i pokušajima da izazove obojenu revoluciju u Beogradu.

image