Svet

Novo zastrašivanje pandemijom: Posle bolesti "iks", stižu i arktički zombi virusi iz Sibira

Povećana naftna i rudarska aktivnost na Arktiku mogla bi osloboditi velike količine drevnih virusa sa kojima se još nismo suočili, upozoravaju naučnici
Novo zastrašivanje pandemijom: Posle bolesti "iks", stižu i arktički zombi virusi iz Sibira© Christopher Furlong/Getty Images

Grupa naučnika upozorava da bi virusi koji su hiljadama godina ostali zamrznuti u arktičkom permafrostu mogli biti oslobođeni kao rezultat globalnog zagrevanja, stvarajući rizik od izbijanja nepoznatih bolesti.

Nedavna istraživanja su otkrila da se permafrost, koji pokriva petinu površine severne hemisfere, sastoji od zemljišta na temperaturi oko nula stepeni Celzijusa. Teren permafrosta sastoji se od aktivnog sloja na površini koji se svake godine smrzava i odmrzava, a ispod njega je višegodišnje smrznuto tlo.

Svetski fond za prirodu (VVF) izveštava da je prosečna temperatura na Arktiku već porasla tri puta više od globalnog proseka, kao i da je to region sa najvećom stopom promene prosečne temperature.

"Ključna tačka u vezi sa permafrostom je da je hladan, taman i da mu nedostaje kiseonik, što je savršeno za očuvanje biološkog materijala. Mogli biste da stavite jogurt u permafrost i on bi verovatno i dalje bio jestiv 50.000 godina kasnije", kaže  Žan-Mišel Klaveri, naučnik sa Univerziteta Eks-Marsej u Francuskoj.

On je rekao da nestanak arktičkog morskog leda, uzrokovan globalnim zagrevanjem, predstavlja ogroman rizik po ljudsko zdravlje. 

"Postoji još jedna pretnja gora od odmrzavanja permafrosta, a to je nestanak arktičkog morskog leda", objasnio je Klaveri, precizirajući da ova situacija izaziva povećanje "pomorskog transporta, saobraćaja i industrijskog razvoja u Sibiru, kako bi se izvukla nafta i rude".

Kako je istakao, buduće operacije planirane u toj oblasti, uključujući vađenje nafte i minerala, mogle bi da otkriju "velike količine patogena koji tamo još uvek uspevaju". 

"Rudari će ući i udahnuti viruse. Posledice bi mogle biti katastrofalne. Trenutno postoji opipljiva pretnja i moramo biti spremni da se suočimo sa njom", ocenjuje Klaveri.

Virolog iz medicinskog centra Erazmus u Roterdamu, Marion Kopmans, potvrdila je da permafrost može da sadrži bolesti od kojih su patili naši preci ili viruse koji su toliko drevni, poznatiji kao "zombi virusi", i koji nikada nisu uticali na našu vrstu. 

"Tamo postoje virusi koji imaju potencijal da zaraze ljude i izazovu novo izbijanje bolesti", upozorava Kopmans. 

U tom kontekstu, istraživači predlažu uspostavljanje karantinskih objekata, kako bi specijalisti na vreme mogli da identifikuju i leče prve slučajeve bolesti izazvane nekim "zombi virusom", čime bi se sprečilo širenje na druga mesta.

image